Dömd för grov stöld på hembygdsmuseum på Orust – Kastade böcker på polisen vid gripandet

I november 2016 gjorde en man i 35-årsåldern inbrott på Bildtska Hembygdsmuseet på Orust i höstas. När mannen blev upptäckt gick han till angrepp mot polisen. Mannen försöker undkomma genom att kasta böcker på patrullen – sedan tar han fram något ur byxlinningen, någon form av större kniv eller ett svärd. Han hinner dock inte använda detta innan polisen använder pepparspray mot honom.

Mannen har nu av Uddevalla tingsrätt dömts för grov stöld, försök till grov stöld, ringa vapenbrott, hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Grov stöld
Inne på museet har mannen tagit oljelampor, flera stenar, hammare, ett bord, en pistol och ett gevär. Det sammanlagda värdet på sakerna uppgår till 86 000 kronor.

Försök till grov stöld
Mannen döms även för försök till stöld genom att olovligen ta sig in i bostadsdelen på museet genom att slå sönder ett fönster.

Försök till våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman
Mannen döms för att inte ha gjort som poliserna bad honom – att lägga sig ned utan istället dragit fram ett svärd. Tingsrätten ansåg dock inte att svärdet riktades mot poliserna och menade att när man bad mannen sätta sig ner och svärdet var fäst vid byxlinningen torde det vara svårt att sätta sig utan att ta fram svärdet.

Vapenbrott
Mannen döms även för vapenbrott efter att ha innehaft ett elchockvapen utan att ha rätt till detta. Detta vid samma tillfälle som händelsen vid museet.

Döms till skyddstillsyn och vård
Uddevalla tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn och han ska även genomgå vård. Mannen ska även betala ett skadestånd till försäkringsbolaget på sammanlagt 26 929 kronor.

De två poliser som var med vid händelsen yrkade på skadestånd på 5 000 kronor vardera, deras skadeståndsanspråk ogillades av rätten då man inte anser att mannen riktat svärdet mot poliserna.

Upp