Ovanligt lugnt på rastplatserna och längs med E6

De senaste åren har polisen varnat och media rapporterat om vägpirater längs med vägarna och inbrott i husbilar på rastplatserna – men i år har det varit ovanligt lugnt.

När värmen kommer har ett säker vårtecken varit de som kallas för vägpirater. Vid vägarna står dom och vinkar in bilar – ofta med iscensatt problem med bilen, men när någon stannar till för att hjälpa till vill de istället sälja något som liknar guld. Men i år har det varit lugnt längs Bohuskusten när det gäller vägpirater.

Få rapporter om vägpirater
Polisen har haft någon enstaka rapport om någon som säger sig ha sett en vägpirat men inte stannat, men det är inte som det har varit tidigare år. Vad orsaken är, går inte med säkerhet att säga men det kan delvis vara medias rapportering och att polisen har punktmarkerat vägpiraterna genom att skriva ut böter om de stannar på motorvägen eller att ofta ha kontroll av identitet och fordon. – Det är inget brott att sälja något som liknar guld, men att stanna på motorvägen utan skälig anledning kan leda till böter.

Lugnt på rastplatserna
Även på rastplatserna har det varit ovanligt lugnt. Förra året greps flera personer som senare dömdes för inbrott i husbilar i Stenungsund- och Uddevalla-området. De fick fängelsestraff och sitter fortfarande inne.

Förebyggande på rastplatserna
På rastplatserna har Trafikverket sett över belysning och vid te x Spekeröd har man klippt ner buskar och träd i förbyggande syfte. Nya skyltar som upplyser om risken med att övernatta på rastplatserna på olika språk har satts upp och polisen har dessutom ökar sin närvaro på rastplatserna.

– Har man inget pågående ärende och man passerar ska man åka in och prata med de som är där med sina husbilar och upplysa om faran med att övernatta på rastplatserna – och att det är bättre att checka in på en campingplats eller en ställplats. Tjuvarna ser rastplatserna längs med E6 som en fördel för dom. Inbrottet i husbilen går snabbt och sedan kan man snabbt åka ut på E6, antingen norr- eller södergående.

Två inbrott i husbilar anmälda
I vårat område har det under våren och sommaren bara anmälts två inbrott i husbilar på rastplatser, vilket är få jämfört med tidigare år – men sommaren är inte slut ännu.

 

Foto: NYHETERsto

Upp