Lilla Tjörn Runt seglas i helgen

Söndagen den 13 augusti seglas Lilla Tjörn Runt för 33:e gången. Här samsas både elitseglare och seglare som nyligen deltagit i seglarskolor på samma villkor. Just nu är 177 båtar anmälda, vilket är fler än förra året.

På startlinjen finns de traditionella klasserna Optimist, Zoom8, RS Tera, RS Feva och Access-jolle tillsammans den nya klassen för i år, E-jolle för juniorer. Dessutom blir det en härlig jubileumssegling, Stenungsön Runt, med den 50-årsjubilerande jollen Jolly-Scott.

En vecka tidigare i år
Lilla Tjörn Runt arrangerades för första gången år 1985. De senaste åren har antalet tävlande dock minskat. En av orsakerna är att tävlingen krockat med skolstarten för många. Därför arrangeras tävlingen nu en vecka tidigare. Lilla Tjörn Runt inleder därmed Seglarveckan Tjörn Runt.

Prognosen ser lovande ut med både sol och värme.
-Vindarna, som är det viktigaste för seglarna, verkar bli runt 4-5 m/s, vilket bådar gott för alla deltagare. Det ser ut att bli en fantastisk dag för både seglare och publik, berättar tävlingsledare Anders Torén.

Bland de anmälda finns hemmaseglarna Ebba Berntsson och Oscar Andersson som knep varsitt silver i EM i Zoom8. De försvarar även sina startgruppssegrar från förra årets Lilla Tjörn Runt, Oscar i RS Feva och Ebba i Zoom8. Dessutom deltar guldseglarna från JNoM i RS Feva, Kettil Leke och Viktor Sönnergren som seglar för Kullavik.

På startlinjen finns flera av optimistjollarnas startgruppsvinnare från förra året; Erik Bengtsson från Lerum som vann blå grupp, Hampus Andersson från Gullmarn som vann grön grupp och Jennifer Öhrnell som vann röd grupp. I RS Tera försvarar Tage Barne från Ljungskile sin titel.

– Men det är inte alltid meriten som avgör vem som blir totalvinnare eller startgruppssegrare. Och det är en stor bedrift att vinna bland dem som seglare i den egna startgruppen. Alla seglar mot varandra och det finns även en lagtävlan där bästa klubblag koras, säger Anders Torén.

Årets nyheter
Nytt för i år är att vi även bjuder in juniorer som seglar E-jolle till en annorlunda upplevelse mot den bankappsegling som annars är vanlig i klassen. Tävlingsledningen har öppnat för fler jolleklasser att delta under Lilla Tjörn Runt. Den gamla klassen Jolly-Scott har fått luft i seglen igen. Under namnet Stenungsön Runt breddar vi för fler jollar och seniorer att delta, först ut är den nygamla klassen Jolly-Scott

– Förhoppningen är att vi kan bygga vidare med andra intresserade jolleklasser som seglas av seniorer till kommande år. Lilla Tjörn Runt fortsätter att vara en kappsegling för barn och ungdomar i jollar. En mötesplats för alla jolleseglare, säger Anders Torén.

Kappsegling runt en ö
Kappseglingen seglas runt en ö, Stenungsön, och inte på en klassisk kryss-läns bana. Seglingens längd är fem distansminuter och det tar cirka en till två timmar för de snabbaste.

Deltagarna är indelade i startgrupper efter vilken jolle de seglar. Optimistseglarna är även indelade i olika startgrupper beroende på vilket år de är födda. Starten går utanför Stenungsunds Segelsällskaps klubbhus och seglas medsols eller motsols runt Stenungsön beroende på vindriktning. Starterna sker var 10:e minut. För att seglarna skall känna sig trygga krävs ett stort antal säkerhetsbåtar. StSS har flera säkerhetsbåtar men även deltagande klubbarna bidrar, det gör att vi kan hålla en hög säkerhet.

Aktiviteter på land
Även på land är det fullt med aktiviteter. Här kan alla deltagare och publiken ta en titt på Chalmers foilande optimistjolle som är byggd i grafen och har bärplan, kläder från Dixon/Musto Sebago, ta del av aktiviteter med ICA och mat från JD Grill & Event.

Deltagarna i Lilla Tjörn Runt kommer också få möjligheten att segla med Stenungsbaden Edin Progressiva, en av de snabbaste båtarna i Tjörn Runt by COWI. Vi lottar ut tolv platser till Lilla Tjörn Runt deltagare för en seglats med ut i Hakefjorden.

Tjörn Runt by COWI genomförs nästa helg, lördagen den 19 augusti.


Upp