Hunnebostrand – Vinnare i Brandkårsutmaningen

Hunnebostrand har bästa brandmännen, iallafall i den brandkårsutmaning som sker för brandmän från Rävlanda i söder till Strömstad i Norr varje år och som i år arrangerades på i Skärhamn på Tjörn.

Brandkårstävlingen har i år bytt namn till Brandkårsutmaningen
– När vi tillsammans startade denna tävling var dess främsta syfte just det – att öva praktiskt och knyta sociala kontakter. På senare år har det av olika anledningar mer och mer handlat mer om placeringar och tävlingsinstinkt. Därför valde tävlingsledningen i år att tona ner på tävlingsdelen av detta koncept och knyta tillbaka till varför vi startade denna tradition för mer än 30 år sedan. Vi kommer har fortfarande pallplaceringar av lagen och bästa styrkeledare koras, berättar arrangörerna.

I år kommer lag från Tanum, Strömstad, Hunnebostrand, Kungshamn, Stenungsund och Rävlanda. Lagen ska bestå av en styrkeledare och fyra brandmän. Momenten som övas ska i möjligaste mån stämma överens med de förhållanden en deltidsbrandman kan möta i sitt arbete. Praktik varvas med teori och alla momenten är hemliga fram till övningsstarten. Brandmännen vet alltså inte vad de kommer att möta på de olika momenten – precis som i verkligheten när sökaren piper. De praktiska momenten ska pröva lagens skicklighet, säkerhet och samarbete.

Hunnebostrand vann årets Brandkårsutmaning

Regnet hängde i luften under lördagen, men precis när tävlingen startade så klarnade det upp och uppehållsvädret höll i sig under hela dagen. Moment som ”trafikolycka”, ”Arbetsplatsolycka” och ”Vattenlivräddning” mötte de deltagande lagen och deltidsbrandmännen. Efter varje moment väntade teorifrågor och en genomgång av domarna vad man gjorde bra och vad man kunde gjort bättre.

Det lag som tog hem flest poäng under Brandkårsutmaningen blev Hunnebostrand, följt av Strömstad och Rävlanda.


BILDEXTRA

Se alla bilder från årets Brandkårsutmaning i Skärhamn på Tjörn >>

VIDEO

Upp