Första hummern från Tjörn – Hamnade i Kristianstad för 47 000 :-/kg

När den första svenska hummern ropades ut på Göteborgs fiskauktion på tisdagsmorgonen var den fiskad från GG-656 Helen från Björholmen på Tjörn. Kilopriset landade 47 000 kronor. Köpare var Ica Maxi i Kristianstad.

Priset, 47 000 kronor kilot, var relativt högt sett till de senaste årens noteringar. Förra året kostadeden första hummern 20 000. Rekordet kommer från 2012, då var priset över 100 000 kr/kg. 23 stycken svenska humrar hade landats inför årets första auktion. Vem som får äran att sälja den första hummern sker genom lottning. Efter premiärhummern sjunker priset fort.

På torsdag blir det ny auktion av hummern som Ica Maxi i Kristianstad ropade in idag och då till förmån för Hjärt-lungfonden.

Hårdare regler för Hummerfisket i år
Beståndet av hummer vid västkusten bedöms vara litet, historiskt sett, och flera begränsningar av fisket har införts för att skydda och stärka hummern på sikt. Både yrkes- och fritidsfiske berörs.


Upp