​Orust utsedd till bästa skolkommun i Västra Götaland

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Västra Götalands län är Orust kommun – som dessutom hamnar på en andra plats i totalrankningen. På andra plats i länet kommer Grästorp och på tredje plats Lidköping.

– Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag vill rikta ett grattis till Orust kommun som med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare lyckats komma så högt i rankningen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Orust och Grästorps placeringar gör att Västra Götalands län i år har två kommuner på topp-10, det har man inte haft tidigare i Bästa skolkommun.

Lärarförbundets årliga rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Rankningen genomförs för sextonde året i rad.

-Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.

Idag klockan 9 hålls en prisutdelning och ett frukostseminarium om skolutveckling med de tre högst rankade kommunerna: Ovanåker, Orust och Vellinge. Kajsa Asplund forskare vid Handelshögskolan medverkar också och pratar om vad som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare.


Upp