Stenungsunds kommuns miljöpris 2017 till Skogsbackens förskola

Stenungsund kommunen delar varje år ut ett miljöpris. I år vann Skogsbackens förskola i Svenshögen utmärkelsen. Vi kommunens hemsida har man ge tips på tänkbara kandidater till titeln. Prisutdelningen sker på kommunfullmäktige den 18 december. Priset är på 20 000 kronor.

Skogsbacken är en förskola där ett fokus på miljö och hållbarhet genomsyrar hela verksamheten. Man fostrar de yngsta kommuninvånarna till att bli framtida planetskötare. Förskolan har blivit certifierad inom områdena närmiljö, livsstil och hälsa och vattenresurser samt har tre olika KRAV-märkningar för sin livsmedelshantering.

– Det är jätteroligt att få priset! Det visar att det vi gör uppmärksammas och är viktigt. Miljöarbetet är en del av vår vardag, så det är inte alltid vi tänker på det själva. Detta ger oss en puff att fortsätta utvecklas, säger förskolechef Anette Larsson.

Skogsbacken är fristående förskola i natursköna Svenshögen. Här genomsyrar miljö och naturen det mesta.
– Vi får in miljöarbetet dagligen. Det ska inte ligga utanför utan vara en del av verksamheten. Vi gör utflykter till skogsområden flera gånger i veckan. Vi arbetar också med teman inom miljöcertifieringen Grön Flagg, där barnen är en del av processen. Vi pysslar med material som är återanvänt eller som kommer från naturen. Vi plockar också skräp, berättar förskoleläraren Malin Rasmusson.

Köksansvarig Mona Utsten förbereder dagens lunch.

På Skogsbacken spelar maten en viktig roll i hållbarhetsarbetet. Förskolan är certifierad av tre KRAV-märken. Det betyder att 90 procent av allt som köps in måste vara ekologiskt. Vegetariskt alternativ finns varje dag. Två dagar i veckan serveras det bara vegetariskt. Det är mycket säsongsbetonat och stor fokus på grönsaker.

– Vi har egna odlingar ute på gården, berättar köksansvarig Mona Utsten.

Här får också barnen själva hjälpa till i köket.
– De får tidigt lära sig om mat. Det kommer de ha med sig resten av livet! säger Mona Utsten. Vi ser oss som planetskötare och försöker att ha ett helhetstänk. Innan vi slänger något tänker vi ”kan jag verkligen inte använda detta någon annanstans?”.

Skogsbacken kommer att fortsätta med sitt miljöarbete.
– Vi gör det för att vår planet ska räcka. Våra barn och barnbarn ska också ha resurser, avslutar förskolechef Anette Larsson.

Text och bild: Stenungsunds kommun

Upp