Hyllning till Kungsviken på Båtmässan

Idag den 1 februari 2018 är det exakt 100 år sedan Evert Taube gjorde sin scendebut på Smögen. Det uppmärksammas med en jubileumsföreställning på Smögengården i kväll med David Anthin, litteraturvetare och som 2007 disputerade med doktorsavhandlingen Evert Taubes scener och Martin Bagge, trubadur och Taubetolkare.

Den 5 februari kommer de till Båtmässan för att berätta och musicera om Evert Taube, hans musik och kopplingen till Bohuslän och Kungsviken på Orust.

Måndag den 5 februari med start kl 15 får Båtmässans besökare följa med på en resa genom Kungsvikens båtbyggarhistoria. Kungsviken är en liten ort på norra Orust, belägen i ett område som forskare tror varit bebodd redan på stenåldern. På orten fanns gott om ek och fur, material som lämpade sig väl för båtbyggeri. Därför är det kanske inte så konstigt att båtbyggeri blev ortens kännemärke och på 1800-talet gick ortens invånare över från jordbruk till båtbyggeri.

Många av dagens båtmärken som förknippas med Orust har sina rötter i Kungsviken, bl a Hallberg-Rassy och Najad. I dag finns också Malö, CR och Regina Yachts etablerade i Kungsviken.

De tre första exemplaren av den mytomspunna Draken byggdes också i Kungsviken. 1928 initierade GKSS en tävling för att ta fram en ny segelbåt. Det hade kommit upp önskemål om en billigare segelsport, då antalet mindre båttyper var få. På Båtmässan berättar representanter från Svensk Drakklubb om tillkomsten av denna mytomspunna segelbåtstyp som ansågs vara ”relativt snabb, lagom stor och sjöduglig häckbåt med ett för seglaren tilltalande yttre”.

Programmet om Kungsviken arrangeras av Västkustens Träbåtsförening, Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv och Båtmässan. Värd för eftermiddagen är Pierre Dunbar, ordförande i Veteranbåtsföreningen.


Information från polis, räddningstjänst åtal och domar är initial och ger kortfattad fakta om inträffade händelser.
Person misstänkt för brott ska i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger.Stenungsund - Tjörn - Orust


Upp