En fjärdedel av alla båtskador sker på vintern och båtmotorstölder är lika vanliga på vintern som på sommaren. Och ny statistik visar att antalet stölder ökat. På Tjörn har båtmotorstölderna ökat med över 200 procent. Har du koll på vinterhoten mot din båt?

Under 2017 anmäldes 2 729 båtmotorstölder enligt Brå. Det är en ökning med sex procent jämfört med året innan. Flest stölder sker i Norrtälje (172), Göteborg (148) och Värmdö (144). Det är också några av de kommuner där stölderna ökat mycket: 19, 18 respektive 25 procent, det skriver försäkringsbolaget IF i ett pressmeddelande.

– Ungefär hälften av alla båtmotorstölder sker på vintern. Utrustning och motor som sitter monterad när båten står på land är ett attraktivt byte för tjuvarna. Kolla även hur din försäkring täcker stöld och skadegörelse under vintertid, ersättningen skiljer sig beroende på vilken försäkring man har, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Bohuslän har drabbats av en stor ökning av antalet båtmotorstölder. I Tjörns kommun har de ökat med 207 procent mellan 2016 och 2017, och i Sotenäs med 137 procent.

Tjuvarna söker sig främst till uppställningsplatser med dålig bevakning.
– Hamnar med en aktiv närvaro och bevakning utmärker sig med avsevärt färre stölder än genomsnittshamnen och ger sina båtplatsinnehavare ett mycket tryggare båtägande, säger Arvid Böhm.

Men det allra bästa är att ta av motorn och förvara den på en verkstad, och samtidigt passa på att serva den.

Undvik is- och snöskador
Men båten hotas inte bara av tjuvar under vintern. En fjärdedel av alla båtskador sker på vintervilande båtar på land.

–När båten är uppställd på land ska man tänka på att den bör vara tömd, täckt, säkert uppallad och få regelbunden tillsyn. Dåligt uppstöttade båtar välter lätt, säger Arvid Böhm.

Kommunerna med flest stulna båtmotorer 2017:
(förra årets uppgift inom parantes)Norrtälje kommun 172 (145) +19 %
Göteborg kommun 148 (125) +18%
Värmdö kommun 144 (115) +25%
Österåker kommun 87 (79) +10%
Västra Göteborg stadsdel 85 (67) +27%
Stockholm kommun 83 (54) +54%
Nynäshamn kommun 53 (38) +39%
Haninge kommun 50 (79) -37%
Kungälv kommun 47 (23) +104%
Sotenäs kommun 45 (19) +137%
Tjörn kommun 43 (14) +207%
Västervik kommun 42 (31) +35%

Försäkringsbolaget Ifs tips för att undvika skador på båten i vinter:

  • Besök båten ofta, speciellt om den ligger kvar i sjön under hösten. Löv och annat som yr runt sätter lätt igen en självläns. Påfallande många båtar sjunker vid sin brygga på hösten.
  • Om du har en stege vid båten ska du låsa fast den så att tjuven inte kan använda den och klättra upp i båten.
  • Töm båten på sådant som är värdefullt.
  • Lås in båtmotorn.
  • En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.
  • Ta loss impellen och förvarar den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.
    Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.
  • För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be en marin firma förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.
  • Utombordare och annan utrustning ska vara inlåsta när båten står på vinterförvaring för att försäkringen ska gälla fullt ut.
  • Se till att det finns ventilation när du täcker båten. Det minskar risken för mögelskador. Tänk även på att hålla båten ren– en ren båt klarar sig bättre från mögelangrepp under vintern.
  • Det är viktigt att det finns en taknock med fall på presenningen så att snön kan glida av och inte bli liggande. Då kommer inte snö som smälter in i båten som smältvatten. En vindfylld presenning kan rycka undan en stötta och resultera i att båten välter. Båtförsäkringen täcker inte skador som orsakats av snö, is eller frost. Det är därför viktigt att båten är väl skyddad.

 

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 7 februari 2018 10:11

Uppdaterad: 7 februari 2018 10:16Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tips om pågående händelser/blåljus är en färskvara.
- Desto tidigare vi får tips om en pågående insats/händelse desto snabbare kan kolla upp och informera.

Tipsa oss via redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott).

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.