
Vid måndagens Restauranggala i Stockholm var det stort intresse för Årets Kulturrestaurang Vatten Restaurang & Kafé som ligger i Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Bohuslän. Vattens favoritråvaror är fisken och skaldjuren. Naturligt eftersom restaurangen är belägen mitt i den Bohuslänska skärgården.
Juryn motivering:
”I ett gränsland mellan det fasta och det rörliga möts natur och kultur med Västerhavet som fond. Här klättrar byggnaderna på klippor, de vilar vid stranden, de ger skydd, inramar och skapar aptit för estetiska och kulinariska upplevelser. Havet är en del av såväl natur, arkitektur, som målarmaterial och detta vattenhål bland akvarella väggar utgör en spektakulär brygga mellan bildytor, färska fiskar och rekorderliga räkmackor.”
– Jag är väldigt glad och stolt över museets långsiktiga samarbete med Anders Arena och hans personal på Vatten. Nordiska Akvarellmuseet är en mötesplats i olika avseenden. Vi strävar efter att konstlivet och matkulturen följer varandra åt och representerar den högsta nivån under samma tak. På så sätt förstärks upplevelsen av båda. Att vi dessutom befinner oss så nära den unika Bohuslänska naturen gör att vi kan erbjuda våra besökare en totalupplevelse, säger Bera Nordal, Museichef på Nordiska Akvarellmuseet.
Restauranggalan är det årligen återkommande evenemanget där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av branschen lyfts fram och hyllas. Ett evenemanget där kockar, sommelier, servitörer, bartenders, krögare och leverantörer ställs sida vid sida och prisas inför hela branschen. Kategorin Årets Kulturrestaurang erbjuder måltid och bord tillsammans med ett museum, institution eller annan organisation vars inriktning är att förmedla och presentera en eller flera av de fria konsterna. I Årets Kulturrestaurang skapas möjlighet för att smälta både kulinariska och kulturella upplevelser. Årets Kulturrestaurang låter två världar mötas.
Restauranggalan arrangeras av branschtidningen RS (Restauranger & Storkök) i samarbete med SKF (Svenska kockars förening), Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur), Sveriges Bästa Bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och Restaurangakademien.
Bild: Marcus Fellin, Jonas Lifvenborg & Adam Holmqvist på Vatten Restaurang & Kafé.
Foto: Anders Arena