
Det är risk för vattenbrist i 15 av 21 län den kommande månaden, ett av dom länen är Västra Götaland. Det framgår av en lägesbild för vattenförsörjningen som SMHI publicerade igår. Nu uppmanar kommunerna i Västra Götaland sina invånare att spara på vattnet, även du som har egen brunn.
Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen, som framför allt används för kommunal vattenförsörjning, är under de normala i stora delar av landet.
På tisdagen har bland Länsstyrelsen Västar Götaland och kommunerna gått ut och uppmanat invånarna till att vara sparsamma på vattnet. På Tjörn har man redan bevattningsförbud för privatpersoner, men än så länge behövs det inte i Stenungsund och på Orust, men man råder ändå invånarna att vara sparsamma.
Tjörns kommun köper idag så mycket vatten man får köpa av Stenungsunds kommun för att klara sina behov, men Stenungsunds kommun måste kunna garantera sina invånare vatten och därför finns en spärr för hur Tjörns kommun får köpa.
Egen brunn
I de små grundvattenmagasinen, som personer med egen brunn i regel tar vatten från, är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden i betydande delar av Götaland och Svealand.
Behövs mycket regn under en längre period
I känsliga vattendrag som också är viktiga för dricksvattenförsörjningen är vattenflödena under genomsnitten för årstiden i stora delar av landet.
De låga nivåerna beror på brist på nederbörd under ett till två år tillbaka. Betydligt större mängder än normalt behövs under flera månader för att få en normal grundvattensituation igen.
Vattenbrist i 15 av 21 län
För en vecka sedan bedömde SMHI och SGU (Sveriges geologiska undersökning) att det var risk för vattenbrist i 12 län, vilket Krisinformation rapporterat om. Ytterligare tre län har lagts till listan på måndagen – Skåne, Värmland och Halland. Det innebär att det är varning för vattenbrist i 15 av landets 21 län.
Läs mer:
Länsstyrelsen – Bli vattensmart
LÄNSSTYRELSENS TIPS OCH RÅD: Snabbduscha • Korta ner dina duschar. Stäng av kranen Diska smart! • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren. • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten. • Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk! Byt ut slangen mot en vattenkanna Gräsmattan klarar torka Sätt ut en regnvattentunna Utnyttja kylskåpet effektivt Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen Undvik att bada i badkar Reparera droppande kranar Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg-för-steg. Tvätta bilen i modern biltvätt Swimmingpool – Täck poolen för att undvika att vattnet dunstar OBS! Är det bevattningsförbud i din kommun så får du så klart inte fylla poolen alls. |