Det är inte bara brandflyg och mänskliga ögon som kan larma om bränder. Satelliter används nu operativt för att upptäcka bränder i skog och mark, men det är inte alltid man kan lita på satelliter. Under natten larmades räddningstjänsten i Stenungsund om brand i terrängen i området runt Kläpp i Ödsmål i Stenungsund – men det satelliten såg var en av industrins tre fackor i Stenungsund.
-Vi får dessa larm på ett litet annat sätt än om någon ringer in. Vi åkte ut och sökte i området men hittade ingen brand, uppger ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.
Det var klockan 02:28 som larmet om brand i terräng kom till räddningstjänsten. Den som larmade var en satellit. Samtidigt skickade Perstorp Oxo ut ett meddelade att de har produktionsproblem och är tvungna att fackla. Perstorps fackla ligger i det området som satelliten larmade om brand i terrängen.
-Det är ju troligt att satelliten måste sett fel, det händer ibland men det är olyckligt om positionen kommer från industrin som brukar fackla.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med SMHI, länsstyrelser och kommunala räddningstjänster har utvecklat möjligheten att upptäcka bränder med hjälp av satelliter. Systemet testades under två år men togs förra året in operativt i hela landet. Detta ska som en komplement till skogsbrandsbevakande flyg som sedan tidigare används.
FAKTA: Satellitdetektion
Bevakningen sker med hjälp av två satelliter som används med ett möjligt tidsfönster mitt på natten cirka klockan 00-04 och mitt på dagen cirka klockan 12-16. Satelliterna passerar Sverige vid lite olika tidpunkter varje dag. Potentialen för tekniken är, precis som med de skogsbrandbevakande flygplanen, störst i glesbygd där sannolikheten till upptäckt är mindre från människor.
Källa: MSB