Sommaren börjar lida mot slut. Båtarna ligger fortfarande i, men man kanske inte kollar till den varje dag nu när semestern är slut. Det blir också mörkare på kvällarna – det betyder att högsäsongen för båtmotorstölder är här.

I STO-området har båtmotorstölderna mer än halverats mellan 2014-2016. Trots att det enligt statistiken minskat antalet båtmotorstölder så uppmanar polisen båtägare vara vaksamma.

– Det är för tidigt att glädja sig. Båtsamverkan och båtägare som delar på övervakningen i marinorna är effektivt, men tjuvar anpassar sig. Tendensen är att allt fler stölder sker sent på hösten eller tidig vår när båtarna är upptagna på land, säger Rino Carlsson, nationell samordnare båtsamverkan.

Stölderna kan bli en kostsam historia. Motorn är inte bara dyrbar i sig, den är också tung och komplicerad att lyfta av på rätt sätt. Därför blir också själva båten ofta mycket skadad. Att ha båten på en båttrailer utanför sitt hus är inte heller så säkert man kan tro. Ofta står båten på trailern med motor på och utrustning i, men båttrailern är enkel att hacka på en bil och snabbt är den borta. Om man har båten på en båttrailer så är ett tips att ta bort hjulen på den.

Inför hösten planerar polisen en informationsinsats kring båtstölder.

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 22 augusti 2018 09:11

Uppdaterad: 22 augusti 2018 09:13Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tips om pågående händelser/blåljus är en färskvara.
- Desto tidigare vi får tips om en pågående insats/händelse desto snabbare kan kolla upp och informera.

Tipsa oss via redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.