– Är du förberedd
– Hur skulle du hantera en nödsituation?
– Kan man förebygga olyckor?

Ja, man kan förebygga olyckor! Med små enkla knep och tips som du kan ta del av på dessa sidor kan Du rädda liv!

Vad vill du veta mera om?

LARMA
Att larma 112
Trafikolycka
Trafikolycka – Vilt

BRAND
Om Brand
Kläder
I Köket
I Lägenhet
Soteld

BRANDSKYDD
Skydd I Hemmet
Brandsläckare
Brandvarnare
Eldning utomhus
Grilla
Eldningsförbud
Levande ljus
Fritidsbåten

HÄLSA & SJUKVÅRD
Om Hälsa och sjukvård
Fri Luftväg
Hjärt- lungräddning
Hjärtstartare
LABC
Mun mot mun metoden
Förgiftning
Brännskador
Drunkning

TRAFIK
Om Däck
Bilbärgning
Reflexer

BROTTSFÖREBYGGANDE
Om Grannsamverkan
Om Båtsamverkan

UTRYCKNING
Polis
Bötesbelopp
Räddningstjänst
Deltidsbrandman
Ambulans
Sjöräddning

ÖVRIGT
ICE
Trafikolycka
Viktigt Meddelande
Halkbeskämpning

HÖGTIDER
Säker Jul
Säker Nyår
Säker Påsk
Säker Student
Säker Valborg
Alkohol/Langning

72 timmar – ett informationstillfälle för ökad krisberedskap

Genom 72 timmar ger Civilförsvarsförbundets specialutbildade informatörer grupper grundläggande kunskap om kommunens krisberedskap och hur man själv kan hantera konsekvenserna av en kris.

Efter informationstillfället, som genomförs under en timme, kommer deltagarna att ha stärkt sin förmåga att själv kunna hantera konsekvenserna av en svår störning i viktiga samhällsfunktioner och kunna tillgodose de grundläggande behoven som mat, vatten, värme och information.

Informationstillfället riktar sig särskilt till de som just har flyttat hemifrån, är förälder eller anhörig till barn i förskolan och de som är 65+ och bor hemma utan stöd från samhället. Alla är dock välkomna att delta i utbildningen. Läs mer >>


Deltidsbrandman – Något för dig?

Som deltidsbrandman får du både teori och praktik och du lär dig att ta snabba beslut i kritiska situationer. Samtidigt är arbetet också krävande, och du behöver både vara stabil och orädd inför fysiska utmaningar.

Ett arbete som deltidsbrandman innebär att du får en anställning på deltid i din kommun. Läs mer >>


Hyr/låna flytväst – En billig livförsäkring!

Lika självklart som att ha säkerhetsbälte på sig i bilen, lika självklart är det att ha flytväst på sig i båten. Det är en av de billigaste livförsäkringarna som finns. Ska du ha med dig fler i båten än vad det finns flytvästar så finns de att låna i alla våra kommuner i STO-området.

TJÖRN
På kommunhuset finns Tjörns kundcenter. De har flytvästar för utlåning i alla storlekar. Från 3 kilo och upp till 70+ kilo. När flytvästarna återlämnas i tid och i fullgott skick, hela och rena, återbetalas din deposition. Kostnad: 25 kr per påbörjad vecka + 100 kr i deposition.

ORUST
Det finns en flytvästdepå på Orust, den ligger vid ST1-tappen i Svanesund. Där kan man låna/hyra en flytväst under kortare tid. Kontaktinformation: 0304-441 66, E-post: ingemar.svanesund@telia.com

STENUNGSUND:
Hos Turistbyrån på Kulturhuset Fregatten finns flytvästar att låna/hyra. Man har öppet Måndag – fredag: 10.00 – 18.00, under sommaren öppet även lördag 10-15.

Här finns fler flytvästdepåer runt om i landet >>


Ut på äventyr i naturen?
– Hyr vintersäkrad väska av kommun

Tjörn är först i landet med att erbjuda uthyrning av vintersäkrad ryggsäck. Med den kan man promenera säkert när man ska ut på isen eller åka skridskor på sjön/havet.Ryggsäcken innehåller allt man behöver för att känna sig säker och trygg. Läs mer >>