Langning av alkohol – så arbetar Polisen
– För att stoppa langare som förser minderåriga med alkohol arbetar polisen bland annat enligt Kronobergsmodellen. Polisen är beroende av tips från allmänheten för att identifiera langare.

En stor del av våldsbrotten bland ungdomar är alkoholrelaterade. Därför är det viktigt för polisen att jobba förebyggande för att stoppa langare.

En utbredd arbetsmetod som polisen använder är den så kallade Kronobergsmodellen. En del av metoden handlar om att polisen jobbar systematiskt med att identifiera och ingripa mot kända langare. Ungdomar som själva köpt av langaren kan lämna information och vittna.

På en del håll bedriver polisen spaning mot misstänkta langare utanför till exempel systembolag. Andra insatser kan till exempel vara att sprida information till tonårsföräldrar eller handlare som säljer folköl.

Polisen är beroende av tips från allmänheten för ett framgångsrikt arbete mot langning.

Ring 11414 om du har tips om langning, vid pågående brott ring 112.

Fakta om Langning av alkohol
• Langning är en beteckning för någon som illegalt förser personer med droger, till exempel alkohol, vanligen genom försäljning.

• Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol.

• Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.