Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Vattenledningar sårbara och det uppstår ibland driftstörningar i vattenleveransen och vattenläckor. Här publicerar vi aktuell information för Stenungsund – Tjörn – Orust.

AKTUELL DRIFTINFORMATION

STENUNGSUND
Kommunens vattenförsörjning är just nu ansträngd

För Stenungsunds kommun innebär varmt och torrt väder, i kombination med ökad förbrukning när fler tillbringar sommaren på hemmaplan, att vi får låga nivåer i vattentäkten. Hjälp till att undvika bevattningsförbud genom att vara försiktig med vattenanvändningen.
TJÖRN
2021-07-20 | Det finns vatten – men spola mindre!

Tillgången på kommunalt dricksvatten är god men just nu förbrukar vi mer vatten än någonsin. Pumparna hinner inte riktigt med att pumpa upp så mycket vatten som vi använder varje dag.
ORUST
2021-07-28 | Akut vattenläcka i Mollösund

På grund av en akut vattenläcka har det kommunala vattnet stängts av till Mollösunds samhälle. För närvarande har kommunen ingen prognos på när läckan kan vara lagad. För den som behöver så finns vatten finns att hämta i Lerviks industriområde.

2021-07-16 | Spara på vattnet så det räcker till alla

Trots full produktion på vattenverket har vi sjunkande nivåer de senaste dygnen i samtliga vattentorn. Därför uppmanar kommunen till sparsamhet/återhållsamhet på kommunens dricksvatten, för att undvika ett eventuellt kommande bevattningsförbud.

Felanmälan VA-ledningar och vattenläckor:

STENUNGSUND
Under kontorstid: 0303-73 00 00
Efter kontorstid: 031-703 17 77
Felanmälan vid nätet >>
TJÖRN
Vardagar kl 8-12: 0304-60 18 88.
Efter kl 12 Tjörn kundcenter: 0304-60 10 10
Efter kontorstid: 0304-60 12 12 Tjänsteperson i beredskap, TIB
Driftinformation >>
ORUST
Felanmälan 0304-33 40 01
Kvällar och helger 031-703 14 05
Tjänsteperson i beredskap, TIB 0304-33 44 66

Bevattningsförbud

Bevattningsförbud införs när det är torrt ute för att garanter att det finns vatten kvar för hushåll och matlagning. Bevattningsförbud innebär till exempel att du inte får fylla poolen, vattna i trädgården eller tvätta bilen med trädgårdsslang. Du får heller inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader eller liknande.

Just nu råder det INTE bevattningsförbud i någon av våra kommuner i STO-området.
Tjörn och Stenungsund har däremot ansträngd vattenförsörjning och uppmanar till sparsamhet.

Vattenläcka?

Under /DRIFTINFORMATION/ på den här sidan informerar vi om det skulle uppstå en vattenläcka. Informationen kommer i första hand från kommunen.

Efter en vattenläcka
När vattnet släpps på igen kan det finnas luft i ledningarna och vattnet kan upplevas grumligt och missfärgat efter avstängningen. Spola efter avstängningen och före tvätt av ljusa kläder. Vattnet är inte farligt att dricka.

Kokrekommendation

Efter en vattenläcka tas prover på vattnet och ofta utfärdas en kokrekommendation av kommunen i väntan på provsvar. NYHETERsto publicerar alltid information om detta.

Vid införande av en kokrekommendation kan det vara svårt att veta när man behöver koka vatten. En tumregel är att allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning ska kokas. Det spelar ingen roll om du kokar upp vattnet i en kastrull eller i en vattenkokare, när vattnet når kokpunkten dör eventuella bakterier, virus och parasiter.

Vattnet behöver inte koka länge utan så fort du ser att det börjar koka är det tillräckligt varmt. Häll upp det kokta vattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare. Om du planerar att förvara vattnet i kylskåpet, låt det då svalna innan för att inte värma övriga varor i kylskåpet.

Kokt dricksvatten ska användas till att:

 • blanda saft eller andra drycker med vatten
 • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
 • göra is
 • skölja frukt och grönsaker som inte ska kokas
 • borsta tänderna

Okokt dricksvatten kan användas till att:

 • koka mat
 • tvätta händer och ansikte
 • duscha (men se till att små barn inte sväljer av vattnet och undvik att bada)
 • spola toaletten
 • diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka ordentligt innan den används, då torkar mikroorganismer sönder)
 • tvätta kläder
 • städa och rengöra ytor
 • vattna blommor

Hur kan vi hjälpas åt att spara på vattnet?

Vi kan alla hjälpas åt att hushålla med vårt värdefulla vatten. Små förändringar i vardagen är betydelsefulla och gör att vi bättre klarar en längre tids torka.

– En vattenspridare som står på i 20 min gör av med ungefär 150 liter vatten.


– För varje minut en kran står och rinner försvinner 6 liter vatten.

– Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.


– En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.

– Om en familj på fyra personer stänger av kranen med de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Bilden visar en vattentunna. Finns att köpa i te x byggvaruhandel. Här samlas vatten när det regnar och det kan sedan användas för att vattna blommor.