Genom nödnumret 112 kan du dygnet runt nå ambulans, räddningstjänst/brandkår, polis, flygräddning, sjöräddning, fjällräddning, giftinformation och jourhavande läkare.


Vid nödläge ring 112!
Var beredd att svara på larmoperatörens frågor:


– Vem är du?
– Varifrån ringer du?
– Vad har hänt?
– Var har det hänt (adress)?
– Finns människor instängda/fastklämda?


Är några skadade?
SOS-operatörens frågor till dig försenar aldrig utlarmningen av ambulans, polis eller räddningstjänst. När du talar med en operatör larmar någon annan räddningspersonalen.

Om det är svårt att hitta, se till att någon möter räddningstjänsten och visar vägen. Detsamma gäller om olyckan har hänt i en lägenhet där det är kod eller nyckel till trappuppgången.

Om du upptäcker en trafikolycka – stanna och ta reda på vad som har hänt, om någon är skadad eller fastklämd samt hur många som är skadade. Idag kör många förbi platsen utan att ta reda på vad som har hänt och larmar sedan via mobiltelefon vilket gör att SOS-alarm inte vet hur många ambulanser som skall skickas eller om räddningstjänsten behövs. Skulle inte Du tycka att det var skönt om någon stannade och kontrollerade vad som hänt om Du varit inblandad i en olycka? Dessutom kanske du kanske rädda livet på någon genom att skapa fri luftväg.

Om SOS Alarm
SOS Alarm tar varje år emot ca 3,5 milj nödsamtal över 112. Det gäller bl a brand, olyckor, akut sjukdom eller polisärenden. En stor del av nödsituationerna gäller behov av medicinsk hjälp, ofta genom ambulans. Landsting och regioner svarar för att det finns tillräckliga ambulansresurser men den dagliga användningen styrs av SOS Alarm enligt avtal.