Man bör ha minst en styck 6 kilos pulversläckare i sin bostad.

Pulversläckaren är den absolut effektivaste släckaren på alla typer utav bränder och den är även den som är enklast att använda. Nackdelen med en pulversläckare är att den skräpar ner runt omkring branden då pulvret lägger sig som ett damm överallt. Men det är betydligt viktigare att du lyckas släcka branden, saneringen efter brandsläckaren betalas normalt av ditt försäkringsbolag. Pulversläckaren kräver dessutom lite service och är billig i inköp gentemot de andra typerna av brandsläckare.

Alla brandsläckare ska vara godkända enligt SS-EN3 och vara CE-märkta, båda märkningarna står på etiketten på brandsläckaren. Pulversläckaren ska också helst uppfylla eller överstiga dessa krav, 43A 233BC, som också står på etiketten på brandsläckaren.

Numren ska vara så höga som möjligt då de anger hur mycket brandsläckaren klarar av att släcka.

Räddningstjänsten säljer inte brandsläckare och får heller inte rekommendera vilket märke på brandsläckare du ska köpa, däremot svarar man gärna på dina andra frågor.

Var finns handbrandsläckare att köpa?
Handbrandsläckare finns att köpa på de flesta större varuhus och hos brandskyddsfirmor mm. Vissa försäkringsbolag brukar har förmånliga erbjudanden för sina kunder, ofta i paket med andra säkerhetsartiklar. En 6 kilos pulversläckare kostar från ungefär 300 kr och uppåt.

Var ska handbrandsläckaren placeras?
Placera brandsläckaren väl synligt vid ytterdörren, där vet du var den är och där kan den förberedas för att användas i något rum i bostaden.

Tänk på att brandsläckaren inte ska sitta där den ska användas utan i angränsning till där den ska användas. Då kan brandsläckaren hämtas utan risk och kan förberedas innan användningen i en säker miljö.

Hur länge håller en handbrandsläckare? När ska den servas?
En pulversläckare kan hålla i 20 år utan service och fungera utan problem, men rekommendationen av räddningstjänsten är att du ska serva din pulversläckare var 10:e år.

Men kontrollera priset för vad en service kostar innan, det kan vara billigare att köpa en ny brandsläckare och använda den gamla i bilen/båten/sommarstugan eller liknande.

Det du kan göra själv är att kontrollera tryckmätaren som finns vid handtaget, där visar en pil om det är tryck i brandsläckaren. Om pilen inte står på det gröna området måste brandsläckaren servas då den inte kommer att fungera som den är tänkt.

Ta också och vänd din pulversläckare upp och ned några gånger per år, om du lägger örat mot brandsläckaren då du vänder den så ska du höra pulvret “rinna” inuti brandsläckaren. Om pulvret inte rinner inuti brandsläckaren så kan pulvret klumpat ihop sig och måste då servas för att fungera. En skumsläckare ska lämnas in för service var 5:e år, kontrollera tryckmätaren att pilen står på det gröna fältet med jämna mellanrum.

En kolsyre eller koldioxidsläckare skall in på revision var tionde år för provtryckning.

Var servar jag min handbrandsläckare?
Räddningstjänsten varken säljer eller servar brandsläckare. Sök på nätet efter brandredskapsfirmor eller brandskyddsfirmor som servar brandsläckare.