Drygt 1,3 miljoner kronor har fördelats till tre projekt på Leader Södra Bohusläns LAG-möte. Projekten är inom tre olika områden men har alla gemensamt att de genomsyras av ett underifrånperspektiv och vill utveckla den plats och det samhälle där de verkar. Projekten kommer att genomföras i kommunerna Öckerö, Stenungsund och Tjörn.
Ett år i omställning
Klimatkrisen är ett återkommande ämne i dagens samhälle. På Tjörn har ett gäng som redan kommit en bit i sin omställning tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Väst arbetat fram ett projekt där man ska inspirera allmänheten att påbörja sin egen omställningsresa. Projektet har tre delar som kommer att löpa parallellt under året. Projektledaren, som är journalist till yrket, kommer att göra en artikelserie med personer som har kommit en bit på sin väg mot ett hållbart leverne. Handfasta tips utlovas, pekpinnarna kommer att läggas undan och möjligheten att undvika de misstag som redan har gjorts kommer att ges. En annan del i projektet är ett omställningscafé där man är välkommen att lyssna på föreläsare som behandlar olika teman men med fokus på hållbarhet och omställning. Dessa cafétillfällen planeras att erbjudas en gång i månaden. Den tredje delen är av mer praktisk karaktär och består av en kurs i självhushållning och fristående work-shops. Avslutningsvis så anordnas en utställning. Projektet beviljades 705 000 kronor och kommer att löpa under ett års tid.
Friluftsmat i småskalig växtproduktion
För den som uppskattar att vandra är det viktigt att ha lätt packning och ett smart sätt att hålla nere packningens vikt är att använda sig av torkad mat. Flera av dessa entusiaster är måna om den natur de gärna vistas i och skulle helst vilja äta mat som är lokalproducerat på ett hållbart vis. Utbudet av lokalproducerad friluftsmat är begränsat vilket man i projektgruppen har snappat upp och vill ändra på. I projektet ska man knyta kontakter med lokala producenter och använda sig av deras överskottsproduktion av i första hand grönsaker, bär och frukt för att förädla dessa och tillverka lokalproducerad friluftsmat genom torkning. Produkterna kommer att tas fram i nära samarbete med friluftsorganisationer och arbetet kommer att utföras av personer som deltar i arbetsrehabilitering. Projektet drivs av Stenungsunds kommun och har beviljats 159 000 kronor.
Åretruntanläggning Björkö – möjliggöra idrott och gemenskap året runt
Projektet drivs av IFK Björkö med stöd från flera andra föreningar på ön Björkö som ingår i Öckerö kommun. Visionen är att skapa en levande mötesplats och anläggning som bedriver fritidsaktiviteter, idrott och fotboll under hela året. Sommartid sjuder det av liv på anläggningen. På planen är det ständigt lek och träningar och runtomkring sitter familjer med barn, unga och gamla och dricker kaffe eller hejar på. Men när hösten kommer stängs verksamheten ner och de aktiva får ta sig till fastlandet eller andra öar. Sammanhållningen splittras och anläggningen är öde. I projektet vill man se till att aktiviteterna och engagemanget kan fortsätta hela året runt och på så vis behålla och stärka gemenskapen och sammanhållningen och bidra till ökad trivsel på ön. Ungdomarna kan stanna kvar i sina lag tills de inte längre räknas som ungdomar och det befintliga klubbhuset kan vara en viktig och använd lokal även den blöta och mörka tiden på året. För att åstadkomma detta har man under flera års tid arbetat med att söka finansiering för att kunna anlägga en konstgräsplan och tillgänglighetsanpassa området. Leadermedlen, 479 000 kronor, kommer att användas till markarbete, underhållsutrustning och staket och säkerhet. Föreningen har även blivit beviljad medel från Idrottslyftet och Hat trick.
Leader Södra Bohuslän är en ideell förening och ett av 48 Leaderområden i Sverige. Föreningen och de projekt som den beslutar om finansieras förutom av staten och kommunerna i området av EU:s Landsbygd –, Social- och Regionalfonder. Privat-, ideell- och offentlig sektor i de ingående kommunerna arbetar med leadermetoden och utifrån en lokalt framtagen utvecklingsstrategi för området.
* Styrelsen LAG prioriterar ansökningar och förvaltande myndighet Jordbruksverket fattar slutligt beslut om vilka ansökningar som beviljas.