
Restaurangbranschen har det tufft just nu och många kämpar för sin överlevnad. Tony Holm, som tillsammans med Helene Holm driver Tonys Restaurang i Stenungsund har ett eget förslag som kan rädda branschen tillfälligt – Mat TakeAway tillsammans med en öl, cider eller ett glas vin.
Besökarna på restaurangerna under coranapandemin minskar drastiskt. Många arbetar hemifrån, har satt sig i karantän eller undviker att gå ut. Man har tappat många lunchgäster men även på kvällar och helger. Många krögare kämpar för sin överlevnad och varsel inom restaurangbranschen avlöser varandra.
– Jag funderade och tänkte att om vi får sälja öl, cider eller vin till maten man hämtar eller som vi levererar så kanske branschen kan klara sig tillfälligt, säger Tony Holm.
Förslaget är dock kontroversiellt och strider mot gällande lag då en restaurang inte får sälja alkohol som man tar med sig utanför dörren eller uteserveringen. Det måste förtäras på plats. I Kalifornien, som har liknande system som i Sverige – har man klubbat igenom detta förslag under de rådande omständigheterna.
Tony Holm ringde till tillståndsenheten i Göteborg, som hanterar tillstånd även i Stenungsund. Eftersom det går emot lagen så kan dom i sin tur inte bereda en sådan fråga utan man måste börja uppifrån, politiskt.
– Meningen är att vi ska sälja alkohol till maten. Inte separat alkohol för att ha hemma, inte backar, inte starksprit – utan öl, cider och vin till vuxna människor till maten.
Precis som dom som arbetar på Systembolaget, har den som säljer/serverar alkohol på en restaurang utbildning i detta – och chansen att langa alkohol är dessutom, enligt Tony, mindre på en restaurang då man bara säljer ”måltidsdryck” till maten.
– Tänk på alla äldre och dom är i riskgruppen och som nu sitter hemma. Vi levererar idag TakeAway till dessa. De har i vuxen ålder kunnat ta sig en öl eller ett glas vin till maten och dom ska inte behöva ta sig till ett Systembolag för att få detta.