
Året var 1998 och jag var 10 år gammal när jag klev in på Fregatten i Stenungsund för första gången. Jag stod i kön in till bion med min familj. Vi skulle se Titanic. Inte trodde jag att jag skulle orka sitta där och titta på en sådan lång film. Men oj så fel jag hade. Ljudet, den stora duken, människorna runt omkring mig som så tydligt blev påverkade av vad dem såg och hörde. Där och då föll jag för film. Hela upplevelsen var helt fantastisk. Varje gång jag går på bio minns jag den dagen.
Framför mig sitter Peter Gustafsson som driver Café Fregatten Bio och Johanna Wetterberg, platschef. Peter tog över driften av bion 2013, och i början av 2020 började Johanna som platschef. Två drivna personer som driver stället med hjärta, värme och passion där kunden alltid kommer i fokus.
– Det har varit ett tufft år för oss. Folk vet inte att vi faktiskt har öppet bion och har haft det under hela tiden, säger Johanna.
Likt andra företag inom café, restaurang och event så har även Covid-19 drabbat Café Fregatten Bio. Trots att bion och caféet har öppet som vanligt har man förlorat inte bara biopublik utan även dagliga konferenser med upp till 300 deltagare.
Café Fregatten Bio är en av nio biosalonger i hela Europa som haft öppet hela tiden sen covid-19 i våras knackade på. När andra biografer valde att stänga så valde Café Fregatten Bio att anpassa sig istället efter Folkhälsomyndigheternas direktiv och rekommendationer. Endast 49 av 176 platser är öppna inne i biosalongen.
– Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer noggrant. Vi har bland annat ökat städrutinerna, stängt av flera stolar som inte går att boka, så att man inte ska sitta så nära varandra, säger Peter.
I samband med Covid-19 stängdes produktionen av filmer ner i USA vilket resulterade i att biograferna fick få nya filmer att visa.
– Man kan alltid höra av sig till oss om man har önskemål om någon ny film man vill se, säger Johanna.
– Det är så många ensamma människor där ute, tänk bara på dem äldre som kanske inte vet att vi har öppet eller som inte vågar gå på bio. Vi tar hänsyn till våra kunder och är man orolig eller undrar något är det bara att prata med oss, säger Peter.
2016 tog Peter även över driften för caféet där det serveras bland annat pannkakor, sallader, mackor och fika som är gjorda från grunden.
– Det mesta är gjort på plats, vi har valt att ha så lite bake-off som möjligt. Det ska vara lite ”hemtrevligt” att fika och äta här. Vi försöker även handla så lokalt som möjligt, vi använder bland annat TG Grossisten i Jörlanda som levererar glass, godis och dricka till oss, vi har även ett fint samarbete med ICA Kvantum i Stenungsund, säger Johanna och Peter.
– Lokalerna är även anpassade för personer med funktionsvariation och vi löser det mesta om man har önskemål om något, säger Johanna.
Förutom traditionellt café och bio kan man även boka biokalas för barnen eller abonnera biosalongen för privat visning.
Det är få kommuner i landet som fortfarande har kvar sina lokalt drivna biografer. I Stenungsund har vi möjligheten att se nya filmer utan att behöva åka till storstaden. Men vad händer då med vår fina bio om besökarna uteblir?
– Det handlar inte om att jag älskar att driva en biograf. Det handlar om att jag älskar att visa film för andra, att se deras ansiktsuttryck efter en bra film. Det är oslagbart! säger Peter, som även driver Trappan Bio i Kungälv.
Stället drivs med ett stort engagemang, ständigt utvecklande och har ett nytänk utöver det vanliga. Om man vill bli väl bemött av personal som gör det där lilla extra för sina kunder ska man besöka sin lokala biograf.
Vet inte dina nära och kära om att bion är öppen?
– Kanske vill inte din mamma, din farfar eller någon annan köpa biljetter på plats? Hjälp dem genom att boka biljetter åt dem. Eller vet du inte vad för kalas dina barn ska ha? Eller kanske för egna festligheter? Varför inte boka biografen till en privat tillställning?
www.fregattenbio.se