Vad serveras innan 12-slaget på nyårsafton hos dig? Många lyxar till det den sista dagen på året med lite finare middag. Butikerna laddar hyllorna – men den här veckan är också högsäsong för köttjuvar. Willys i Stenungsund har denna veckan drabbats av två omfattande köttstölder.
Det är det lite finare köttet så som oxfilé, entrecote, lamm och ryggbiff som är intressant för tjuven och nu inför nyår så beställer butikerna hem extra mycket då efterfrågan finns. På måndagen stals 40 kilo oxfilé från Willys i Stenungsund och på onsdagen var det dags igen – men den här gången var det lammytterfilé som var mest intressant för tjuven.
Det är ofta ingen stackas hungrig familj som stjäl köttet utan kringresande ligor som stjäl för att sedan sälja till mindre seriösa butiker eller restauranger. Totalt kostar butiksstölderna i runda slängar den svenska handeln 100 miljarder kronor om året.
Willys i Stenungsund har numera det lite finare köttet på lagret och man får be personalen om hjälp om man vill handla. Kvantum som ligger ett stenkast från Willys gör samma sak.
-Vi har klarat oss från större köttstölder den här veckan än så länge men detta med stölder av kött är ett stort problem. Efter rån och överfall så är det nog stölder av kött som är det största problemet då det handlar om så mycket pengar, säger Robert Larsson, ICA Handlare.
-Det finare och dyrare köttet har vi bakom disk och vill man köpa det hjälper personalen till, men vi får sedan ha stenkoll till kunden har passerat kassan.
Sedan 1 mars 2021 finns en lag som gör att personer kan portas från butiker om de uppträder hotfullt eller stökigt. Lagen kan jämföras med ett besöksförbud. Sedan den nya lagen infördes har en person blivit portad från butiken.
– En åklagare måste först fatta beslut och inom två veckor meddela personen om att ett sådant beslut fattats mot honom eller henne. Problemet är att många av dessa personer saknar adress och telefonnummer och efter 14 dagar står personen där igen vid köttdisken, säger Robert Larsson.
På ICA Stenungshallen har man inte sett någon ökning av problemet och låter kött delvis ligga framme i disken.
-Här lägger inte fram allt kött på en gång. Vi har inte sett någon ökning av stölderna den senaste tiden men med tanke på inflation och att priserna ökat så tror jag att det kommer att stölderna kommer att öka, men inte av ligor utan kanske mer vanliga “svensson” som stjäl för att ha det själv och att man inte har råd, säger Svante Karlsson, ICA Handlare Stenungshallen.
Problemet med stölder av kött är inget lokalt problem. I veckan har media rapporterat om matbutiker som väntat med att lägga fram det finare köttet till slutet av veckan då många väntar med att handla inför nyår till slutet av veckan.