Vid införande av en kokrekommendation kan det vara svårt att veta när man behöver koka vatten. En tumregel är att allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning ska kokas. Det spelar ingen roll om du kokar upp vattnet i en kastrull eller i en vattenkokare, när vattnet når kokpunkten dör eventuella bakterier, virus och parasiter.
Vattnet behöver inte koka länge utan så fort du ser att det börjar koka är det tillräckligt varmt. Häll upp det kokta vattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare. Om du planerar att förvara vattnet i kylskåpet, låt det då svalna innan för att inte värma övriga varor i kylskåpet.
Kokt dricksvatten ska användas till att:
- Blanda saft eller andra drycker med vatten
- Brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
- Göra is
- Skölja frukt och grönsaker som inte ska kokas
- Borsta tänderna
Okokt dricksvatten kan användas till att:
- Koka mat
- Tvätta händer och ansikte
- Duscha (men se till att små barn inte sväljer av vattnet och undvik att bada)
- Spola toaletten
- Diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka ordentligt innan den används, då torkar mikroorganismer sönder)
- Tvätta kläder
- Städa och rengöra ytor
- Vattna blommor