En ovanlig – men trevlig syn mötte många Stenungsundsbor på torsdagen när två ridande poliser från Polisens Rytteri Västra Götaland var på besök.
Vid sitt besök i Stenungsund kunde man få svar på frågor om hur det är att vara ridande polis? Vad man använder hästar till inom polisen? Eller frågor om hur det är att vara polis rent allmänt?
Vanligt med polishästar vid stora folksamlingar och demonstrationer
Ridande poliser finns ofta på plats vid fotbollsmatcher, demonstrationer och evenemang där det samlas mycket folk. Polishästar används också vid eskorter av korteger som statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider. Polisrytteriets uppgift att vara ett förstärkt skydd för skyddspersonerna i samverkan med Försvarsmakten, Säpo och Hovstaterna. Polishästarna används också vid festivaler, helgkvällar i city och för att söka efter försvunna personer.
Polisryttarna patrullerar som vilka andra poliser som helst, men skillnaden är att de färdas på hästryggen istället för i polisbil. Hästarna kan patrullera i områden där det är svårt att ta sig fram med bil, till exempel i parker och festivalområden. Fler fördelar med ridande poliser är att de både ser och syns bättre från hästryggen.
I stökiga situationer kan polis till häst skydda folksamlingar, byggnader eller platser. Om svårare ordningsstörningar skulle uppstå kan hästarna även skingra och fösa undan våldsamma folksamlingar så att grövre våld inte behöver användas.
En annan fördel med polishästarna är att djur har en lugnande effekt på människor. Det skapar bättre förutsättningar för samtal med medborgarna och att goda relationer kan byggas.
Fakta:
• Det finns cirka 60 polishästar i Sverige.
• Rytteri ingår i polisens koncept, särskild polistaktik.
• Utbildade hästskötare tar hand om skötseln av polishästarna.
Läs mer om Polisrytteriet Västra Götaland >>