
Stenungsunds kommun har fått 1,5 miljoner kronor av Energimyndigheten för att driva projektet ”Coach – för Energi och Klimat”. Projektet ska hjälpa små och medelstora företag i Stenungsund, Orust, Lilla Edet, Tjörn, Ale och Kungälv att spara energi och bli mer klimatmedvetna. Tidigare har det inte funnits en uttalad aktör som har arbetat riktat endast mot den här målgruppen, eftersom den ofta har små resurser att lägga på energieffektivisering.
Som ett första steg är Tone Bekkestad, utbildad meteorolog från universitetet i Bergen och känd från TV, inbjuden för att föreläsa om hållbarhet – en resa in i ”lösningarnas värld”. Hon kommer att göra en kostnadsfri föreläsningsturné i Stenungsund, Tjörn, Kungälv och Ale den 19-20 september.
– Tone Bekkestad kan ge företagen en inblick i den senaste klimatforskningen och inspirera genom sin kunskap om innovation, spännande ny teknologi och smarta investeringar. Därför har vi valt att ta in henne som ett första steg i vår rekryteringskampanj som pågår under hösten, berättar projektledare Tomas Amlöv.
Ett visst antal platser på föreläsningen kommer att vara reserverade för företagen som väljer att ansluta sig till programmet, medan resten av platser är öppna för allmänheten att anmäla sig till.
Om projektet ”Coach – för Energi och Klimat”
Projektet kombinerar coachning och erfarenhetsutbyte för att ge företag goda möjligheter att minska sin energianvändning, sänka sina kostnader och stärka sin konkurrenskraft samtidigt som de minskar sin klimatpåverkan. Projektet riktar sig till små och medelstora företag med en energianvändning under 300 megawattimmar (MWh). Företagen får bland annat hjälp med energigenomgång, utbildning och stöd inför upphandling av konsult och leverantör. De kan också få hjälp med framtagning av investeringsunderlag, finansieringslösningar och förhandling kring så kallade ”gröna hyresavtal”. Fokus kommer främst att ligga på företag inom bygg- och fastighetsbranschen samt mindre företag i hyrda lokaler, som restauranger och mindre butiker. Projektet är avgiftsfritt och pågår till och med 2019.
Projektledaren Tomas Amlöv är certifierad coach och har tidigare arbetat som kommunal energi- och klimatrådgivare.
– Behovet av att ställa om är större än någonsin. I år infaller ”Earth overshoot day”, det vill säga den ekologiska skuldens dag, den 2 augusti. Redan då kommer vi alltså ha gjort av med hela jordens ekologiska budget för året, säger Tomas Amlöv.
Förra året inföll Overshoot day den 8 augusti, år 2000 den 23 september och 1971 den 21 december.
– Det ligger alltså en stor utmaning framför oss i att vända trenden. Men lyckas vi bara flytta datumet fem dagar i rätt riktning per år, så kommer vi att nå målet om ett ekologiskt fotavtryck för endast en planet till år 2050, säger Tomas Amlöv.
Läs mer:
www.energimyndigheten.se