Tjörns kommun har återigen fått äran att titulera sig Säker och trygg kommun. Certifieringen gäller hela kommunen och i fem år framöver. Certifieringsdokumentet skrevs under av kommunstyrelsens ordförande, Martin Johansen, och kommunchef, Ann-Britt Svedberg i kommunhuset på fredagen.
Innan signeringen presenterade en politisk representation och tjänstepersoner det arbetet som görs i förvaltningarna inom kommunen inom just trygghet och säkerhet.
– Att bli certifierade innebär att kommunen gör lite mer än lagen kräver.
Bara femton av 290 kommuner i landet är certifierad Säker och trygg
– Tjörn är sedan 2011 certifierad som Säker och trygg kommun. Det är bara femton kommuner i Sverige och 54 kommuner i Europa som får kalla sig Säker och trygg kommun enligt Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer. Kommunen omcertifierades nu 2017 och innehar certifieringen fem år framåt, till 2021.
Att vara Säker och trygg kommun innebär att Tjörn ständigt arbetar skadeförebyggande för alla åldrar, miljöer och situationer genom exempelvis program, nätverk och insatser.
Trygghets- och säkerhetsinsatser som görs blir ofta en del av Tjörnbornas vardag, men ingår alla i ett större sammanhang; medborgarundersökningar, kostnadsfria kurser i hjärt- och lungräddning och gratis grus för garageuppfarten för att nämna några. Arbetet med säkerhets- och trygghetsfrågor ska genomsyra allt arbete som görs i kommunen och självklart märkas i samhället för dig som Tjörnbo.
Fem prioriterade områden
Medborgarundersökningar från SCB (Statistiska centralbyrån), medborgardialog (polisens och kommunens frågor om trygghet) och övrig kommunikation som kartlägger upplevd trygghet och säkerhet i kommunen har varit vägledande när prioriteringar för 2017-2021 formulerats.
Följande insatsområden har lyfts fram som särskilt viktiga:
• Barn och unga
• Sociala risker
• Drogförebyggande insatser
• Trygghetsinsatser (allmänna samt till äldre)
• Trafikfrågor
• Integrationsfrågor
Några exempel på arbeten som gjorts på Tjörn för en säker och trygg kommun
– Ökat antal hjärtstartare på offentliga platser
– Utbildning i Hjärt-lungräddnung
– Certifierad vattensäker kommun: Arbete med ökad simkunnighet och uthyrning av flytvästar och isdubbar.
– Trygghetsåtgärder i utomhusmiljön. Te x nödstolpar på vandringsleder, välstädade och belysta parkeringsplatser och gångvägar med bra insyn.
– Utdelning av sandsäckar och grus för att förebygga halkolyckor.
– Föräldrastöd
– Alkohol- och drogförebyggande arbete bland ungdomar.
– Seniorsäkerhet: Fixartjänst där alla över 67 år kan få hjälp med brandsäkerheten i hemmet och förebygga risker för fall- och halkskador.