Erik Berndtsson, född den 11:e mars 1921 i Skärhamn på Tjörn. Familjen bestod av föräldrarna Julia och Evald Berndtsson och fem syskon till Erik. I dag finns det tre bröder kvar Erik, Verner och Gunnar.
Fadern Evald jobbade med fraktsegelfartyg. Så Erik var alltså från början Tjörnbu och han säger själv ”Tjörnbu kommer han alltid att vara innerst inne”.
Efter sex års skolgång på Tjörn mönstrade Erik år 1935 på fraktskutan ALFA, ett klipperskepp. Han var då 14 år och ombord arbetade han som kockjungman och jungman. Erik jobbade ombord på ALFA till 1939 då fadern Evald tillsammans med Erik och storebror Hjalmar köpte en tremastad skonare vid namn SIGRUN. Med SIGRUN fraktade de styckegods mellan Sverige, Danmark samt till Finland och Polen. Under kriget fraktades mineraler som kvarts och fältspat. Det var riskfyllda seglatser som man genomförde genom att försiktigt följa kusten max 10 sjömil från ut land.
I Skagerak och Kattegatt var vid dessa tider fullt med krigsfartyg som man fick akta sig för. Spännande och farligt blev det speciellt under året 1941 då man lämnade Kristiansand i Norge med fältspat ombord. Målet var en polsk hamn vid namn Stettin som då var ockuperad av tyskarna. Mitt på natten blev man prejade och bordad av ett stort tyskt militärskepp. Beväpnad militärer höll efter bordningen förhör med alla i besättningen om vilka de var, vad de bar för last och till vilken hamn de skulle. Stark spänning och rädsla för den 21 åriga Erik blev detta möte. Man fortsatte även de kommande åren med segla fler gånger med frakt till Stettin. Den sista resan var med ved från Stockholm, på slutet 40-talet.
Under 1942 ryckte Erik in i svenska flottan för tjänst i två år. Först på flygplanskryssare HMS GOTLAND. Dessa år var det mycket hårda vintrar och skulle man köra ner till Karlskrona för varvsdragning men isen satte stopp före det. Inte förrän i slutet maj månad med isbrytares hjälp kom man ut från basen i Stockholm. Erik tjänstgjorde också på Pansarskeppet HMS MANLIGHETEN där även Eriks pappa tjänstgjort tidigare.
Efter två år muckade Erik men den 1:a januari 1944 blev det ny militärtjänst. Nu militärutbildning inom signalering och platsen för inryckning var Käringön (Vedholmen) där militärer hade byggt nya förläggningshus. Vid en promenad på landsvägen träffade Erik också en kusin till Karl-Arne, en flicka vid namn Märta Grundén, (då bosatt i hus nr 2). De två började träffas allt oftare kärlek uppstod snart på Käringön, för Erik och Märta. Den 14 februari 1948 blev det bröllop i Skärhamn, Märta och Erik giftes sig,. De födde sonen Kenth 1948. Under 1949 hyrde man sitt första hus på Käringön och köpte fiskebåten LL250, VEGA ihop med Märtas bror Axel Grundén. Man försörjde sig på fisket men skötte också transport av fisk från Käringön för övriga fiskare från ön.
Erik blev på grund av sjukdom arbetslös då han inte klarade sjömanslivet på grund av sin hälsa. Men Erik gav sig inte. Han fick en affärsidé och började utifrån denna tillverka persienner i trä. Firman gick bättre och bättre efterhand och snart levererades i hela Bohuslän men också till både Norge och ända till Göteborg. Hela familjen flyttade i januari 1955 till Kålltorp i Göteborg. Eget radhus i Västra Frölunda köptes under 1979 Under tiden i Kålltorp köpte Erik också en fiskaffär, våren 1955, (för 14.000 kronor). Han blev senare, 1964, sekreterare i ”Göteborgs Fiskhamn förening” och var det i hela 12 år. Erik öppnade 1968 en ny fiskaffär på Smycketorget ihop med sin broder Ragnar. Man hade denna till 1984.
Huset (nr 2) på Käringön Som Märtas föräldrar ägde ihop med någon kusin användes som sommarboende men 2005 flyttade Märta och Erik tillbaka dit och skrev sig på Käringön. Erik skötte om sin hustru i många år tills hon somnade in 91 år gammal år 2012.
I dag bor Erik ensam i huset, han kokar sin egengjorda ärtsoppa och steker sina egna pannkakor vid vårt besök. Han hade varit och handlat i affären på förmiddagen med sin röda rollator ihop med hemtjänsten. Lite skröplig med dålig balans men otroligt med i tiden och klarar lätt av att berätta alla årtal och om sitt liv. Viktigt är att han får fira sin födelsedag med släkten och sina vänner. I dag var broder Gunnar med att grattade sin storebror.
Text och bild:
Gunnar Arwidson