Under förra veckan genomförde en nationell trafiksäkerhetsvecka med fokus på droger och nykterhet i trafik. I STO-området kontrollerades under veckan 375 förare i olika kontroller på olika platser i vårat område.
Resultat från Trafiksäkerhetsveckan
Södra Fyrbodal: Stenungsund – Tjörn – Orust
375 LAU, d.v.s. utandningsprov på fordonsförare.
2 Rattfylleri, alkohol
2 Rattfylleri, droger.
2 Grova olovliga körningar.
2 Narkotikabrott, eget bruk.
1 Omhändertaget körkort
Utöver detta rapporterades även 8 förare för hastighetsöverträdelser.
Varna eller berätta inte var polisen har sina kontroller
Ett problem vid trafikkontroller är att de som passerar varnar andra för att det är en trafikkontroll. Det kan ske genom att blinka med helljusen mot mötande trafik för varna eller lägga ut var polisen står i sociala medier. Vid en trafikkontroll vill polisn helst inte skriva ut böter, och det bästa är om alla bakom ratten är nyktra – men så ser inte verkligheten ut. Genom att varna eller berättat var kontrollerna finns så kan också den som är påverkad välja en annan väg, det hjälper varken den som kör påverkad att komma ifrån missbruk och människoliv riskeras i dess framfart på vägarna påverkad av droger eller alkohol.
Polisens arbete för nykter trafik
En stor del trafikolyckor med döda eller allvarligt skadade är relaterade till alkohol. Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken – SMADIT, är en av de metoder polisen använder för att bidra till att minska antalet påverkade förare i trafiken.
Metoden SMADIT innebär att polisen ska erbjuda misstänkta rattfyllerister att få kontakt med vården. Tanken med SMADIT är att den misstänkta rattfylleristen ska få erbjudande om ett samtal med vården, inom 24 timmar.
– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.
Så kan du hjälpa till:
– Vägra åka med en onykter förare.
– Hindra andra från att köra påverkade.
– Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad.
Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.