Region Väst har när halva tiden för vapenamnestin gått fått in över 1100 vapen eller vapendelar. Dessutom har mer än ett ton ammunition lämnats in. Polisstationen är en av de stationer som tar emot vapen under amnestin. När halva tiden har gått så handlar det om 24 vapen eller vapendelar som lämnats in i Stenungsund.
Sammanlagt har 5 206 vapen eller tillståndspliktiga vapendelar lämnats in till polisen. Totalt 16 av de inlämnade vapnen är automatvapen. Flest vapen, 1 206 stycken, har lämnats in i polisregion Syd följt av 1 102 i Väst och 893 i Stockholm.
Inlämnade vapen 1 februari – 15 mars:
Stenungsund: 24 st
Alingsås: 295 st (varav cirka 230 pipor)
Kungsbacka: 54 st
Hisingen: 30 st
Kungälv/Ale: 46 st
City: 73 st
Nordost: 5 st
Syd: 52 st
Det är fem år sedan det senast gavs möjlighet att lämna in illegala vapen. Förra gången kom det in totalt i landet 15 132 vapen och 36 ton ammunition av olika slag. Mest kom det in någon form av jaktvapen, men även andra typer av vapen som pistoler, revolvrar och i några fall även automatvapen. Många vapen har man också fått via arv från människor som gått bort och man har då inte haft en tanke på vapenlicens.
Amnestin gäller bara skjutvapen och ammunition
Polisen tar inte emot sprängmedel eller andra explosiva ämnen. Amnestin gäller heller inte för knivar eller andra farliga föremål. Däremot omfattar amnestin exempelvis ljuddämpare, pipor, lådor m.m.
När vapen lämnas in, gör polisen först en sökning bland registrerade vapen. Om något skulle visa sig vara stulet, kan ägaren hittas. Därefter skickas de inlämnade vapnen till Statens kriminaltekniska laboratorium för att skrotas eller tas om hand för musealt ändamål.
Även om vapen som används av kriminella sällan lämnas in, hoppas polisen att den nya vapenamnestin ska ha effekt på brottsligheten.
Vapenamnestin gäller i tre månader, från den 1 februari till den 30 april.
Foto: Arkivbild