Antalet anmälda narkotikabrott ökar i Sverige. I polisregion Väst har antalet ökat med 700 under perioden april till juli i år, från 5 500 narkotikabrott till 6 160, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Även regionerna Stockholm och Syd har sett en betydande ökning jämfört med förra året.
– Det vi ser är att unga förmågor, barn i 12-årsåldern, tvingas mer eller mindre, eller lockas in, att börja sälja åt de högre uppsatta kriminella, säger Adam Johansson, ingripandepolis, till Ekot.
Cannabis är fortfarande den vanligaste drogen på gatan. Men kokain och ecstasy har ökat, enligt Svenska narkotikapolisföreningen.
Unga och narkotika – en del av medborgarlöftet i STO
Arbetet med fokus på droger brand unga i STO-området är en del av 2018 års medborgarlöfte och innebär att polisen kommer att lägga merparten av den tid som inte är larmtid på att synas där ungdomar vistas. Arbetet riktas mot unga mellan 10 och 25 år – alltså ett ökat fokus på de allra yngsta.
– Vi har sett att ungdomarna inte fångas upp tillräckligt tidigt och därför utökar vi åldersspannet. Det finns unga under 15 år som har ett långvarigt missbruk – det kan handla om allt från cigaretter och alkohol till narkotika. Vi behöver arbeta både för att fånga upp de här personerna och förebygga att det sprider sig till personer i deras närhet, säger Ulf Darrell, kommunpolis i Orust och Tjörn.