
I helgen blev – David Lundqvist Årets Kock 2018, även kallad SM i professionell matlagning. David Lundqvist, är född och uppvuxen utanför Henån på Orust. Idag är han kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden.
I den avgörande finalen i Kungliga Tennishallen i Stockholm tävlade David mot tre andra kockar som också hade tagit sig igenom de kvalificerande deltävlingarna. Det var en stenhård kamp om förstaplatsen och när röken hade lagt sig stod David som segrare.
Under finalen har finalisterna tävlat i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen.
Vid prisceremonin i dag på Kungliga Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.
– Det känns helt fantastiskt, jättejätteroligt! Jag var otroligt peppad inför tävlingen och tränade ända in i det sista. Innan tävlingsdagen somnade jag med en svampbok över ansiktet, säger en strålande glad David Lundqvist efter segern.
Vad har du för råd till hemmakocken?
– Mina bästa tips i köket är att våga misslyckas – det är då man blir bättre! Sen är det att salta då det både är gott och billigt, samt att ha ordning och reda – allt har sin plats, säger David.
Och den egna favoriträtten?
– En av mina absoluta favoriter är matjessill, brynt smör, svensk färskpotatis, hackat ägg och lök. Lägg allt i en stor hög på ett stort fat och ös med det heta brynta smöret vid servering, säger David.
Foto: Gustav Månsson