Stenungsund och Tjörn är två av 12 kommuner i Göteborgsregionen där storslagna muralmålningar ska skapas när konstprojektet ARTSCAPE SAGA pågår i maj och juni. Då ska modern urbankonst möta uråldriga folksagor från hela världen och resultera i storskalig gatukonst.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape som genomför projektet.

Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken kommer vara baserade på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

Konst till för alla
Hela 12 kommuner i Göteborgsregionen medverkar i projektet som leds av den ideella kulturorganisationen Artscape. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla. Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer.

– Vi ser det som en självklarhet att låta allmänheten delta och sätta sin kreativa prägel på sin omgivning. Gatukonsten är den snabbast växande konstformen idag och kanske den mest demokratiska. Genom att erbjuda ett öppet forum för eget skapande och inspiration hoppas vi kunna sänka tröskeln för konst och kultur, säger Tor Hedendahl, andra delen av duon bakom Artscape.

Fakta: ARTSCAPE SAGA
När: 27 maj till 16 juni 2019.

Var: 12 kommuner medverkar i projektet – Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Bild: En muralmålning i Göteborg som muralmålats av konstnären Henrietta Kozika. Foto Raimo Orava


Publicerad av:
Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.seInformation från polis, räddningstjänst är initial och ger kortfattad fakta om inträffade händelser. Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats. Ofta är vi själva på plats och det gör att vår informationen kan skilja från andra medier som får andrahandsuppgifter. Nyheter vid pågående händelser skrivs direkt på plats, i en stressad miljö och via en mobil enhet. Språk- och stavfel kan förekomma i ett inledande skede.