Sommaren 2017 fick Skärhamn frivilliga sjöräddare. Verksamheten i Skärhamn har fram till nu varit en del av stationen på Käringön – men nu är det dags att stå på egna ben. Idag invigdes Sjöräddningssällskapets räddningsstation nummer 72 – RS Skärhamn.

Det var många som ville gratulera och önska RS Skärhamn lycka till…

Under året har de frivilliga sjöräddarna genomgått utbildning och tränade för att på egen hand agera om och när något inträffar på sjön. Skärhamn blir Sjöräddningssällskapets 72:a räddningsstation.

I södra hamnen i Skärhamn, där Sjöräddningssällskapet har sina lokaler var det många som på lördagen tittade förbi. På plats kunde man gå ombord på Sjöräddningssällskapets fartyg och räddningsenheter. Ställa frågor till de frivilliga sjöräddarna och det bjöds på uppvisning på havet där även Kustbevakningen medverkade.

Den 1 juni invigs Sjöräddningssällskapets station nummer 72, då i Uddevalla. Uddevalla har tidigare varit en substation till Stenungsund.

Från NYHETERsto – Livesändning

FAKTA – Sjöräddningssällskapet, SSRS
En svensk insamlingsorganisation som sedan starten 1907 arbetar med sjöräddning runt Sveriges kuster och i de stora sjöarna. Organisationen är helt ideell och finansieras av gåvor, donationer och medlemsavgifter.

Sjöräddningssällskapet driver 73 räddningsstationer och har över 260 räddningsenheter bemannade med 2200 frivilliga. Av dem har alltid 300 jour dygnet runt och ska kunna rycka ut inom 15 minuter. I Sverige är det staten genom Sjöfartsverket som ansvarar för sjöräddningen. Staten driver flyg- och sjöräddningscentralen, JRCC, som i sin tur larmar ut lämpliga enheter när larmet går. Sjöräddningssällskapet är en av de organisationer som finns att larma ut och medverkar i 80% av all sjöräddning i Sverige.

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar 1907. Föreningens ändamål gäller fortfarande:

– Vidmakthålla intresset för sjöräddningstjänsten.
– Föreslå åtgärder i syfte att utveckla och effektivisera denna tjänst.
– Handha den enskilda verksamheten för räddning av skeppsbrutna kring rikets kuster.


Artikeln uppdaterad:

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se

Uppskattar du närproducerade lokala nyheter utan betalvägg eller abonnemang?
NYHETERsto - Frivilligt bidrag istället för betalvägg
SWISH 1235730502
Med ditt stöd kan NYHETERsto fortsätta leverera nyheter utan betalvägg. Läs mer >>
Vid pågående nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att en artikel har publicerats. Information från polis och räddningstjänst är initial och ger en kortfattad bild om inträffade händelser. NYHETERsto är ofta på plats vilket gör att vår information kan skilja sig från andra medier som får andrahandsuppgifter. Vid en pågående händelse skrivs nyheter direkt på plats, i en stressad miljö och via en mobil enhet. Det gör att språk- och stavfel kan förekomma i ett inledande skede.
Annonsen uppdateras var 10:de sekund.
Vill din restaurang också synas här? Läs mer >>

Annonsen uppdateras var 10:de sekund.
Vill din restaurang också synas här? Läs mer >>

Annonsen uppdateras var 10:de sekund.
Vill din restaurang också synas här? Läs mer >>

Annonsen uppdateras var 10:de sekund.
Vill din restaurang också synas här? Läs mer >>