Sommaren 2017 fick Skärhamn frivilliga sjöräddare. Verksamheten i Skärhamn har fram till nu varit en del av stationen på Käringön – men nu är det dags att stå på egna ben. Idag invigdes Sjöräddningssällskapets räddningsstation nummer 72 – RS Skärhamn.

Det var många som ville gratulera och önska RS Skärhamn lycka till…

Under året har de frivilliga sjöräddarna genomgått utbildning och tränade för att på egen hand agera om och när något inträffar på sjön. Skärhamn blir Sjöräddningssällskapets 72:a räddningsstation.

I södra hamnen i Skärhamn, där Sjöräddningssällskapet har sina lokaler var det många som på lördagen tittade förbi. På plats kunde man gå ombord på Sjöräddningssällskapets fartyg och räddningsenheter. Ställa frågor till de frivilliga sjöräddarna och det bjöds på uppvisning på havet där även Kustbevakningen medverkade.

Den 1 juni invigs Sjöräddningssällskapets station nummer 72, då i Uddevalla. Uddevalla har tidigare varit en substation till Stenungsund.

Från NYHETERsto – Livesändning

FAKTA – Sjöräddningssällskapet, SSRS
En svensk insamlingsorganisation som sedan starten 1907 arbetar med sjöräddning runt Sveriges kuster och i de stora sjöarna. Organisationen är helt ideell och finansieras av gåvor, donationer och medlemsavgifter.

Sjöräddningssällskapet driver 73 räddningsstationer och har över 260 räddningsenheter bemannade med 2200 frivilliga. Av dem har alltid 300 jour dygnet runt och ska kunna rycka ut inom 15 minuter. I Sverige är det staten genom Sjöfartsverket som ansvarar för sjöräddningen. Staten driver flyg- och sjöräddningscentralen, JRCC, som i sin tur larmar ut lämpliga enheter när larmet går. Sjöräddningssällskapet är en av de organisationer som finns att larma ut och medverkar i 80% av all sjöräddning i Sverige.

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar 1907. Föreningens ändamål gäller fortfarande:

– Vidmakthålla intresset för sjöräddningstjänsten.
– Föreslå åtgärder i syfte att utveckla och effektivisera denna tjänst.
– Handha den enskilda verksamheten för räddning av skeppsbrutna kring rikets kuster.

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 18 maj 2019 16:10

Uppdaterad: 19 maj 2019 00:09Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tips om pågående händelser/blåljus är en färskvara.
- Desto tidigare vi får tips om en pågående insats/händelse desto snabbare kan kolla upp och informera.

Tipsa oss via redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott).

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.