
För många unga tjejer i Sverige är sexuella övergrepp, pojkvänners våld, ångest och tankar på att ta sitt liv en del av vardagen. Trots att unga tjejer i högre utsträckning vågar berätta om sina upplevelser så får de ofta inget eller bristfälligt stöd. Idag – på den internationella flickdagen – lanserar Tjejjouren Väst därför appen Stella. Det är ett digitalt verktyg som tar vid där samhällets stöd inte räcker till. Men tjejjourerna kan inte ensamma ansvara för unga tjejers hälsa och välmående.
Tjejjourer runt om i Sverige gör ett fantastiskt arbete med att lyssna på unga tjejer. Vistöttar, stärker och står alltid på de unga tjejernas sida. En förutsättning för att tjejjourer ska kunna driva sin verksamhet är att volontärer, med systerskapet som grund, tar emot samtal sent på kvällarna, varje dag, året om. Runtom i Sverige gör dessa ideella krafter ett livsviktigt arbete.
Psykisk ohälsa ökar mest bland unga tjejer
Vi ser hur psykisk ohälsa ökar bland unga och allra störst är ökningen hos unga tjejer. Skillnaderna mellan könen ökar dessutom över tid. Det visar rapporten “ Unga med attityd 2019- . hälsa, fritid och framtid” som Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) släppte i augusti. Vi på Tjejjouren Väst kan bara konstatera samma sak. Många av de som söker stöd hos oss lider av psykisk ohälsa i olika grad och vissa har tankar på att ta sitt liv. Många berättar också för oss om långa köer till samtalsstöd och en vuxenvärld som inte har verktyg för, eller tid att lyssna.
Vi vet varför tjejer mår dåligt
Vi lever i ett samhälle där kvinnor och tjejer är underordnade män och killar på samhällets alla plan. Synligt och osynligt våld är vardag för unga tjejer. Det tar sig i uttryck i allt från rädslan att gå hem själv på kvällen, skräck inför att ens pojkvän ska sprida ens nakenbilder till andra på skolan, till att ha sex fast man inte vill eller på ett sätt som man inte vill. Vi på Tjejjouren Väst, tillsammans med andra ideella krafter, lyssnar till tjejer som inte kan koncentrera sig på skolarbetet för att de och deras syskon far illa av en våldsam förälder. Vi lyssnar till tjejer som inte tas på allvar för att det som de är med om är för tungt för vuxenvärlden att bära. När vår chatt stänger sent på kvällen vittnar många unga tjejer om att de känner sig ensamma och önskar att den de pratat med kunde finnas kvar. De saknar helt enkelt någon mer i sitt liv som de kan dela sina upplevelser med.
Vuxenvärlden måste våga lyssna
Förra året gjorde Tjejjouren Väst en enkätundersökning för att få reda på vilket stöd unga tjejer saknar . En majoritet av de 600 som svarade uppgav att de saknar vuxna som orkar och vill lyssna. De svarade också att de önskar information som är utformad för unga och att informationen är sann och inte undanhåller viktiga fakta. De unga tjejernas svar har varit utgångspunkten i vårt skapande av appen Stella. Stella är ett digitalt stödverktyg som tar vid där samhällets stöd inte räcker till. En app som stöd är optimalt eftersom den är tillgänglig dygnet runt på unga tjejers villkor. Med denna app hoppas vi kunna nå ut till fler tjejer som behöver stöd. Men vi kan inte nöja oss här. Idag, på den internationella flickdagen, uppmanar vi därför vuxenvärlden att att vara med och vända den negativa utvecklingen av tjejers ökade psykiska ohälsa och mående. Våga lyssna på unga tjejer som vill berätta. De bär på en unik kunskap och är experter på sina egna liv, ingen annan är det.
Författare:
Gabriella Graflund, Verksamhetsansvarig Tjejjouren Väst
Cassandra Larsson, styrelseordförande Tjejjouren Väst
Källor:
Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor. Unga med attityd 2019, del 3. Hälsa, fritid och framtid
FAKTA: INTERNATIONELLA FLICKDAGEN Fredagen den 11 oktober är det den internationella flickdagen. En dag som instiftades av Plan International och som har i syfte att uppmärksamma flickor och unga tjejers situation. TJEJJOUREN VÄST APPEN STELLA Appen erbjuder möjlighet att föra dagbok över sitt mående och att komma i direktkontakt med Tjejjouren Väst när chatten är öppen. Precis som Tjejjouren Västs verksamhet i övrigt så kan man som stödsökande alltid vara anonym. Stella är framtagen med stöd från Västra Götalandsregionen och riktar sig till unga som identifierar sig som tjejer i hela Sverige. Appen kommer att vara helt gratis och tillgänglig för nedladdning i App Store och Google Play från och med den 11 oktober |