
I våras skrev NYHETERsto om ett förslag från Tony Holm som driver TONYS Restaurang i Stenungsund om att restauranger skulle få sälja alkohol tillsammans med mat för avhämtning/utkörning. Flera kommuner har nu gett klartecken för ”catering” till privata hushåll och i dagarna lämnade Tony in en ansökan till tillståndsenheten i Göteborg och kan nu bli först i Västsverige att erbjuda alkohol tillsammans med hämtmat/utkörning.
Förslaget har funnits tidigare men blev mer intressant när Corona kom i våras. Att få sälja alkohol tillsammans med hämtmat skulle vara ett sätt för restauranger att överleva krisen – samtidigt som man minskar trängsel på Systembolag och köpcentrum.
Förslaget är dock kontroversiellt och strider mot gällande lagstiftning då en restaurang inte får sälja alkohol som man tar med sig utanför dörren eller uteserveringen. Det måste drickas på plats. I Kalifornien, som har liknande system som i Sverige – har man klubbat igenom detta förslag under de rådande omständigheterna.
– Det handlar om att sälja alkohol till mat som man köper med sig eller får hemleverad. Inte alkohol för att ha hemma i barskåpet och inte starksprit utan enbart en flaska öl, cider eller ett glas vin till vuxna människor tillsammans med mat man beställer. Många krögare kämpar för sin överlevnad och varsel inom restaurangbranschen avlöser varandra, detta är ett sätt för krogarna att överleva krisen, säger Tony Holm.
Efter förslaget från Tony Holm i våras har fler krogar runt om i landet – och även politiker lyft frågan.
I Växjö kommunen gav man i våras klartecken för leverans av både mat och vin till privata hushåll i staden. Där likställer politikerna leveransen med ett vanligt cateringtillstånd, med personal som kollar legitimation och berusningsgrad på kunderna. Efter Växjö har även restauranger i Nacka börjat sälja alkohol tillsammans med hämtmat/hemleverans.
Med Växjö och Nacka som referens har nu Tonys Restaurang i Stenungsund in en ansökan till tillståndsenheten i Göteborg om catering och att få sälja alkohol tillsamman med hämtmat mellan klockan 11-22.
Från och med slutet av nästa vecka får ingen alkohol serveras på restauranger och barer efter klockan 22 på kvällen. Detat kommer gälla fram till den 27 februari 2021. Det kommer resultera i mindre folk som väljer att gå ut på restaurang och trycket på hämtmat kommer öka.