
NTF:s årliga bältesmätning visar att det är stora skillnader mellan bältesanvändning. Herrljunga kommun ligger i topp med 99 procent medan Stenungsund ligger lägst med 90 procent.
NTF:s årliga bältesmätningar, som genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på över 350 000 observationer, redovisar i år en bältesanvändning i tätort bland förare och passagerare i framsätet på 96 procent. I väst ligger bältesanvändningen i linje med rikssnittet på 96 procent, men skillnaderna inom länet är stora.
Ser man till de västsvenska kommunerna i stort toppar Herrljunga med 99 procent medan Stenungsund ligger lägst med 90 procent. Stenungsund har också tappat 8 procentenheter jämfört med föregående år.
– Det är oroväckande att skillnaderna i väst är så stora. Bälte är den absolut viktigaste säkerhetsåtgärden för att skydda oss i bilen och även i låga hastigheter är bältet avgörande. Våldet mot kroppen vid en frontalkrock i 50 km/h motsvarar ett fall från tredje våningen, men ett trepunktsbälte minskar risken att skadas svårt vid en kollision med cirka 50 procent”, säger Lena Karlsson, projektledare på NTF Väst.
Kvinnliga förare bättre på att använda bälte
Bältesmätningarna visar även att kvinnliga förare använder bälte i något högre utsträckning än manliga förare. I väst var det 98 procent av de kvinnliga förarna som använde bilbälte jämför med 94 procent av de manliga förarna.
Den årliga bältesmätning visar att det inte bara är stora skillnader mellan kommunerna i länet. I Göteborg visar mätningen att det är stora skillnader mellan stadsdelarna. I Angered ligger bältesanvändningen på 80 procent medan den i Askim är uppe i 97 procent.
Bältesanvändningen skiljer sig även åt mellan olika län och endast två län i Sverige, Halland och Stockholm, når upp till det nationellt uppställda målet för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige på 99 procent.
– Det är oklart vad de här skillnaderna beror på men resultaten indikerar att mer måste göras för att öka bältesanvändningen. NTF Väst jobbar idag aktivt med att informera och utbilda om vikten av bältesanvändning och årets mätningar visar att det är ett arbete som behövs, säger Lena Karlsson.