Trots att det på många håll i landet varit en kall vinter kan det vara farligt att ge sig ut på isarna nu. I januari i år har tre personer omkommit i isrelaterade olyckor. Så sent som i måndags gick en person genom isen i Göteborg.
– Det är lite knepigt i hela landet, längst upp i norr är isarna inte alls lika tjocka som dom brukar vara, i mellansverige frös dom tills samtidigt som det snöade, och nere i söder har vi en saltis istället som kan vara svårbedömd, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet till TV4 Nyheterna.
Isläget på sjöarna och havet i området varierar förfarande väldigt mycket. Solen kan påverka isen på djupet utan att det syns på ytan vilket gör isarna förrädiska. Efter en kall natt kan isen upplevas som mycket stark, men isen kan snabbt tappa styrka under dagen när solen och temperaturen stiger. Försämringen kan gå snabbt, ibland på så lite som 15 – 20 minuter.
Ofta försvagas isen först på grunt vatten närmast land, vilket kan göra det svårare att ta sig tillbaka till land. Det är viktigt att säkerställa att det finns säker is tillbaka till land, helst till en skuggad strand. Testa isen innan du ger dig ut och ha alltid med en kompis och annan utrustning.
VIKTIG UTRUSTNING
En kompis är den bästa utrustningen
Bär alltid isdubbar högt runt halsen
Alla ska bära flythjälp: flytväst, flytoverall
Räddningslina
Ispik
Mobiltelefon i vattentätt fodral
Ha gärna med en ryggsäck med ombyte i tät påse
TÄNK PÅ:
Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.
Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.
Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.
NYHETERsto publicerar varje vecka ISRAPPORTEN i samarbete med Björns Fiske o Jakt. Ta del av den här >>