
Risken för översvämningar i Alingsås, Borås, Göteborg, Stenungsund och Uddevalla är stor och konsekvenserna kan vara betydande. Detta beskriver Länsstyrelsen i Västra Götaland i de riskhanteringsplaner som tagits fram för områdena.
Planerna har tagits fram enligt EU:s Översvämningsdirektiv och gäller för åren 2022 – 2027.
– Målet med de åtgärder vi har tagit fram är att vi ska värna människors liv och hälsa och minska antalet personer som påverkas negativt av en översvämning. Men det handlar också om att skydda och begränsa skador på egendom, livsmiljöer och ekosystem, värdefulla kulturmiljöer och att minska ekonomiska förluster och upprätthålla samhällsviktig verksamhet, säger Håkan Alexandersson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– En översvämning kan påverka stora delar av samhället och det medför att många aktörer på olika nivåer blir berörda. Ett stort antal människor påverkas genom att bostäder och arbetsplatser drabbas.
Riskhanteringsplanerna behandlar översvämningspåverkan från hav, sjöar, vattendrag samt skyfall. I Västra Götaland handlar det om Göta älv, Mölndalsån, Säveån, Viskan, Bäveån och havet.

I riskhanteringsplanerna beskriver Länsstyrelsen hur riskerna bör hanteras och åtgärderna handlar bland annat om att:
✓ Anlägga högvattenskydd längs med Göta älv samt inre vattenvägar.
✓ Bygga en barriär mot havet.
✓ Identifiera och utvärdera åtgärder för att skydda kulturarv som bedöms påverkas vid en översvämning.
✓ Informera allmänheten om översvämningsrisken och hur den kan hanteras via Länsstyrelsens webbplats och via berörda aktörers webbplatser.
Tyck till om innehållet i planerna
Nu har allmänheten möjlighet att tycka till om innehållet i planerna. Länsstyrelsen bjuder in berörda myndigheter, kommuner, organisationer, allmänhet och andra berörda till samråd, där du kan lämna synpunkter på riskhanteringsplanerna och de tillhörande miljökonsekvensbeskrivningarna. Länsstyrelsen tar emot synpunkter till och med den 24 september 2021.