
Fyra projektansökningar har beviljats. Projekten kommer att bedrivas i Kungälv, Uddevalla och på Tjörn. Projektidéerna är sprungna ur lokala initiativ från människor som bor och verkar i området och bidrar till den lokala utvecklingen i området.
De nya projekten:
Egnahemsfabrikens Trädgård (Tjörn)
Med allmänna arbetsdagar, bytesdagar, workshops och andra aktiviteter med fokus på hållbarhet och tillgänglighet ska man utveckla utemiljön runt Egnahemsfabriken på Tjörn och på så vis inspirera till hur vi kan bygga upp ett hållbart liv genom praktiskt arbete med odling. Platsen ska bli en än mer starkare mötesplats och en kunskapsnod för odling och omställning. Integration och gemenskap genom kreativitet och praktiskt görande är grundstenar i Egnahemsfabrikens verksamhet och kommer även att vara bärande i detta projekt. De har beviljats drygt 450 000 kronor.
RoBrygga (Kungälv)
Kungälvs Roddklubb satsar på en ny, mera tillgänglighetsanpassad brygga där man enklare kan sjösätta även den tyngre och stabilare typen av båt som man använder vid kustrodd. På så vis möjliggör man en breddning av verksamheten och kan attrahera fler utövare, såsom vuxna nybörjare och personer med olika typer av funktionsvariation. Som avslutning av projektet planeras en invigning dit alla är välkomna. Projektet beviljas ca 250 000 kronor och kommer att genomföras på Fästningsholmen.
Hållsunga skafferi – hantverksmässiga korvar av gräsbeteskött (Kungälv)
I Kärna i Kungälvs kommun ska det tillverkas hantverksmässiga charkuterier av hög kvalitet gjorda av råvaror från den egna familjegården. Produkter ska tillverkas av nötkött som kommer från gårdens djur som endast är uppfödda på gräs. Amanda Hansson som driver projektet har ett brinnande intresse för att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem och lokal matproduktion. Hon kommer möta kunderna personligen och berättar gärna om de fördelar som kommer utav att låta djuren gå ute, både för deras egen, för köttets och inte minst för den biologiska mångfaldens skull. Projektet har beviljats 200 000 kronor.
Systrarnas frukt och grönt (Uddevalla)
En testodling med ovanliga frukter och bär och där man brukar jorden med regenerativa och holistiska metoder, det är vad man ska göra i projektet Systrarnas frukt och grönt. På gammal familjemark i Utby i Uddevalla kommun ska dessa förhållandevis nya metoder testas och utvärderas av Alexandra Cabot som är projektledare för projektet. Alexandra har tidigare praktiserat metoden under sin utbildningstid i Tyskland och ska nu pröva detta på hemmaplan. Resultatet och kunskapen som kommer av erfarenheterna ska senare spridas och på så vis bidra till en mer hållbar matproduktion. Projektägare är Ingvars Lantbruk AB.
Ung i Södra Bohuslän
– Att visa ungdomar och unga vuxna att de kan påverka det samhälle de lever i skapar hopp och välbefinnande. Därför vill Leader södra Bohuslän driva ett demokrati-projekt som handlar om att fånga upp ungas engagemang och stötta dem att planera, genomföra och utvärdera de projekt de tar initiativ till. Projektet bidrar till ungas inkludering och delaktighet i samhället och kommer att drivas i Göteborgs södra skärgård, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn och Uddevalla.
![]() |