
Sillens dag på Sveriges nationaldagen den 6 juni lockar varje år tusentals människor till Klädesholmen. Ett evenemang som syftar till att hylla både sillen och den inlagda sillen, vilket är en av Sveriges äldsta mattraditioner. Efter två år med alternativa firanden så var det så åter dags att träffas och trängas på bryggor och kaj.
– Vad vi har längtat efter detta. Mycket folk? Ja, men det det är ju människor vi har saknar under denna tid då vi inte har fått komma ut på sånt här, berättade en av besökarna när NYHETERsto tog en runda på evenemangsområdet.
Under dagen har man kunnat ta del av sillens historia och tradition, strosa runt på marknaden med utställare och försäljare, köpa sill, te x Årets Sill som är smak av äpple och mynta, barnen kunde prova lyckan att fiska fiskdamm eller måla med Akvarellmuseet. Här fanns även ribbåt och servering av äggost och sillpizza med vitkålsbotten gjord av For Real Food i Skärhamn.
Många passade också på att lägga in sin egna midsommarsill.
Som vanligt var det silltallriken till förmån för Sjöräddningssällskapet som lockade många att slå sig ner vid det långbord som dukats upp längs med hela hamnpiren vid Salt och Sill.
På Sillens Dag uppmärksammas också varje år Sjöräddningssällskapets arbete. En krona av varje burk av “Årets Sill” i butikerna samt försäljningen av silltallrik på Sillens Dag. Förra årets försäljning landade på och delades ut till Hans Andersson, Sjöräddningssällskapet Skärhamn av Annika Fogelström Helmer, VD för Klädesholmen Seafood och Susanna Hermansson, Salt & Sill samt Anders G Högmark, kommunfullmäktiges ordförande som också ville vara med på bild.
BILDEXTRA





















