
Riksdagsmannen Kenneth G Forslund (s), som också är ordförande i utrikesutskottet besökte Åstol på onsdagen för att i praktiken se vad det driftstöd som glesbygdsbutiker som Åstol-butiken kunnat erhålla betytt.
Det har varit viktigt för att många butiker i glesbygd har kunnat överleva och bygga ut service, modernisera butiker, öka öppettider med mera. Stödet blev en slags ”coronaförsäkring” som gjorde att många glesbygdsbutiker när pandemin slog till kunde serva en ökande kundkrets. Den butiksdöd som svepte över landet innan stödet kom på plats har nu upphört.
Kenneth G Forslund är en av de politiker som varit med och drivit fram driftstödet och som nu har utökats från 35 till 70 miljoner och permanentats till stor glädje för många. Axfood har också under många år arbetat med frågan då man redan samarbetar med en stor mängd glesbygdsbutiker runtom i hela landet och vet hur viktiga butikerna är för boende i glesbygd.

Handlar´n på Åstol
Kami Anani tog över matbutiken på ön Åstol Handlar’n i slutet av mars 2021. Men han är långtifrån någon nykomling i branschen. Kami är tvärtom en mycket erfaren köpman som i årtionden drivit och ännu driver flera butiker som Handlar’n Klädesholmen, en butik på Marstrand och även en butik i Göteborg.
Under onsdagen fick Kami besök av riksdagsledamot Kenneth G Forslund som också är ordförande för riksdagens utrikesutskott. Handlar´n Åstol är en av de skärgårdsbutiker som får ett särskilt butiksstöd av riksdagen just för att de ger samhällsviktig service i skärgård och glesbygd.
Totalt får 276 butiker del av stödet mot ett åtagande att ha öppet året runt och minst 40 timmar i veckan. Stödet ges till butiker som har minst tio kilometer i avstånd till närmaste matbutik. Stödet ges till butiker med högst 11 miljoner i omsättning, högst stödnivå ges till butiker med mellan 5 och 7 miljoner i årsomsättning.

Kenneth G Forslund uppskattade besöket då han på plats kunde se vad butiksstödet använts till. Butiken har bytt till LED-belysning och skaffat nya moderna kylar och frysar. Kaffebryggare har installerats och ofta startas dagen med en förmiddagsfika på uteserveringen som anlagts tack vare butikstödet. Här samlas då och då öborna för en fika med köpmannen och detta stärker gemenskapen och sammanhållningen på ön.
Kenneth konstaterade att landsbygden både behöver och väl förtjänar sina mötesplatser och likaså en god kommersiell service. Detta var ett av skälen varför butiksstödet tillkom och allt fler partier har med tiden slutit upp bakom stödet, därför har det också permanentats. Detta ger skärgårds- och glesbygdshandlare förutsägbara spelregler, och framtidstro.
– Jag gillar vad jag ser och intressant att höra om systemet med självbetjäning och att det fungerar väl, att öborna kan handla snabbt, säkert och enkelt även när butiken är obemannad.
Butiken på Åstol är också viktig då snittåldern bland de bofasta torde vara i 70-årsåldern, om än med viss föryngring sommartid. Ett nytt och innovativt grepp är en självscanningskassa som gör att ett hundratal öbor kan handla i stora delar av men inte hela butiken. I kombination med ett nyinstallerat inpasseringssystem ger detta öborna en extra service som bygger på förtroende. Detta gör att stamkunder kan komma in utanför butikens öppettider. Detta är uppskattat inte minst av de som arbetar skift och behöver handla när tillfälle ges. Kami har även byggt ett nytt frukt- och gröntrum.
– Det nationella butiksstödet är viktigt för att även landsbygden ska kunna leva, konstaterade Riksdagsledamot Kenneth G Forslund.

Metha Brattwald styrelseledamot utbrast spontant:
– Butiken är hjärtat på ön här händer allt. Här träffar man på andra och får tips om duktiga hantverkare, vilket är extra viktigt när man är nyinflyttad på ön.

Styrelseordförande Mats Ekberg instämde i lovorden över den driftige köpmannen.
-På bara ett år har butiken dubblat sortimentet. Butikens personal möter alltid kunderna med både leende och omtanke. Om en kund ena dagen frågar efter en ny specifik vara så är det inte ovanligt att den varan dyker upp i butikshyllan dagen efter. Dessutom tar butiken in beställningar och det är mycket uppskattat inte minst bland de helgboende som via epost skickar in sina varubeställningar i förväg.
När nu allt fler arbetsgivare tillåter sin personal att kan jobba hemifrån vistas många i skärgården under längre perioder. Under pandemin när många svenskar ”hemestrade” var det framför allt de som besökte Åstol men denna sommar ser man i stället ett uppsving för utländska turister.

Att driva matbutik på en ö har sina utmaningar
Höga fraktkostnader och det kan vara svårt att rekrytera personal. En annan utmaning är att sortimentet behöver anpassas, basmat på vintern och betydligt mer gourmetmat så här sommartid. Detta eftersom det en varm sommardag kan komma många turister och fritidsboende, medan det bara droppar in ett fåtal bofasta vintertid. Så det gäller att planera sortimentet rätt, från 400–500 per dag besökare högsäsong till mindre än 40 under lågsäsong. Att ha ett stort sortiment innebär också att det går åt en hel del el i butiken och köpmannen berättade om den oro han och andra handlare känner när elkostnaden sticker norrut.
– Driftstödet var viktigt för att rädda flera butiker som annars hade lagts ned. Det är glädjande med den breda uppslutningen i riksdagen om de särskilt landsbygdsviktiga butikerna. Vi ser att tidigare uppgivenhet förbytts i framtidstro hos många Handlar´n- och Tempobutiker i glest befolkade områden. Även om politikerna inte kunde veta det när de beslutade om att slå vakt om lanthandeln ska de ha cred för att beslutet kom att bli en bra Coronaförsäkring. Att inte behöva åka in till städerna utan att kunna handla i butiken på ön eller mitt i byn var bra och tillgången till lanthandeln har också underlättat för stadsbor att kunna jobba utifrån fritidshus. Tack vare driftstödet har butikerna kunnat utöka öppettiderna och erbjuda ett större sortiment och ökad bemanning. Jag hoppas att man nu från politikens sida noga följer utvecklingen med de ökade kostnaderna för att se om stödet till glesbygdsbutiker ytterligare skulle behöva förstärkas, säger Håkan Björklund, näringspolitisk talesperson för Axfood.