
I Stripplekärr finns en gammal deponi som inte används längre. På den anlägger nu Stenungsunds kommun en blomsteräng för att bland annat främja den biologiska mångfalden. På lördagen bjöd man in allmänheten som får så blommor på den kommande ängen.
En hel del Stenungsundsbor tog sig till Stripplekärr på lördagen. Vädret kunde inte vara bättre för att så blommor på den tidigare deponin. På plats var området uppdelat i olika rutor. Efter att ha fått instruktioner så var det bara att börja så.
Sluttäckta deponier måste skötas under lång tid för att säkerställa att de inte läcker ut skadliga ämnen och skadar omkringliggande miljö. Skötseln är kommunens ansvar.
-I samband med skötsel så har vi på den norra delen av deponin upptäckt de invasiva arterna blomsterlupin och parkslide. Vi har försökt bekämpa dem mekaniskt men utan framgång och beslutade därför att enligt Naturvårdsverkets andra rekommendation kväva dem istället. Därför sår vi nu en blomsteräng ovanpå markduken.

-Vårt mål med att anlägga en blommande ängsmark är öka den biologiska mångfalden i området till fördel för vilda pollinatörer och samtidigt bekämpa de invasiva främmande växtarterna. Vi vill se hög biologisk mångfald både bland flora och insektsfauna, säger Josefine Gustafsson, Verksamhet Avfall, Stenungsunds kommun.

På plats bjöds man på ”svinnfika” från COOP och ICA Kvantum, fika som inte sålts och som annars hade slängts. Här är det Mikael Köhler, enhetschef för avfall vid Stenungsunds kommun som serverar kaffet.
Delfinansieras av LONA-bidrag
Projektet, som har delfinansierats av så kallat LONA-bidrag, syftar till att ta omhändertagande till en ytterligare nivå: “delar av Stripplekärrs gamla deponi ska tillföra värden till både natur och människa.”
I anslutning till platsen har man också anlagt en sandbank som vi hoppas ska kunna bli ett habitat för vilda pollinatörer som till exempel solitärbin.
Skolor och förskolor bjuds in när blomsterängen blomstrar
Förskoleklasser och skolklasser kommer ges möjlighet att besöka platsen för att lära sig mer om bland annat gammal sophantering, biologisk mångfald, fjärilar, insekter och växtlighet. Allmänheten är såklart också välkomna att besöka platsen när som helst. Under året kommer man också att sätta upp informationstavlor på platsen samt en parkbänk.







