Två projektansökningar varav tre i STO-området har beviljats stöd via Leander. Projekten kommer att bedrivas på Tjörn/Orust och i Strömstad och sammanlagt får projekten 2,2 miljoner kronor.
Projektidéerna är sprungna ur lokala initiativ från människor som bor och verkar i området och bidrar till den lokala utvecklingen.
Vatten som lokal klimatregulator – Orust och Tjörn
Är vattnet den klimatnyckel vi har väntat på? Samarbete skapar förutsättningar och nya grepp och detta har Studieförbundet Vuxenskolan Väst, LRF Tjörn, LRF Orust, Omställning Tjörn, Orusts kretsloppsakademi och Egnahemsfabriken med flera tagit fasta på. De ska tillsammans driva ett treårigt projekt där man vill undersöka och lyfta möjligheterna med att jobba med vattnet och landskapet för att motverka klimatförändringarna.
Utgångspunkten är att vattenånga är den största växthusgasen och vattnets kretslopp genom land och atmosfär har en temperaturreglerande verkan. De kommer att samla in fakta i samarbete med Chalmers och Sveriges lantbruksuniversitet, anordna nätverksträffar, föreläsningar och kurser för att inspirera allmänheten och näringen att göra vad man kan i sin egna trädgård, jordbruk, skogsbruk eller verksamhet för att kyla och balansera klimatet.
Projektet genomförs på Orust och Tjörn och har beviljats 1 500 000 kronor från Leader Bohuslän samt 150 000 kronor från Tjörns Sparbank och 150 000 kronor från Orusts Sparbank.
I Strömstad har ett projekt med vandringsguider beviljats bidrag på 390 000 kronor från Leader.
Leader Södra Bohuslän är en ideell förening och ett av 48 Leaderområden i Sverige. Föreningen och de projekt som den beslutar om finansieras förutom av staten och kommunerna i området av EU:s Landsbygd –, Social- och Regionalfonder. Privat-, ideell- och offentlig sektor i de ingående kommunerna arbetar med leadermetoden och utifrån en lokalt framtagen utvecklingsstrategi för området.