Inte mindre än nio projekt får dela på nära fem miljoner kronor i Leader Bohusläns senaste beslutsomgång. Det är rekord både i antal projekt och i mängden pengar i Leader Bohusläns historia. Två projekt kommer att genomföras i Orust kommun.
Projekt som beviljas bidrag denna gång kommer att genomföras i kommunerna Kungälv, Öckerö, Strömstad, Sotenäs och Orust. Varje Leaderprojekt bygger på ett engagemang från gräsrotsnivå och skapar hållbara lösningar som gynnar den lokala platsens utveckling.
Projekt som beviljas bidrag via Leader Bohuslän
-Koster Sweden – Samarbete hållbar turism och värdskap
-Havskantsprojektet Nösund
-Hälsobringande gemenskap vid Hunnebostrands nya bastu
-Energigemenskaper lyfter Kungälv mot en hållbar framtid
-Sotenäs Maritima Center – En Portal till Marin Kunskap och upplevelser
-Ladan på Flatön – En hållbar mötesplats för utveckling
-Aktivitetscenter Nimbus Öckerö – Gemenskap vid Havet
-Upplev Styrsö Året Runt – Investerar för Framtiden
-Digital Port mot Historien på Fästningsholmen
Havskantsprojektet Nösund
Föreningen Nösund arbetar hårt för att utveckla det lilla samhället på nordvästra Orust och nu har de beviljats 750 000 kronor för att bygga en landgång i form av en brygga längs utsidan av berget, precis längs havskanten.
Landgången förbättrar tillgängligheten till havet och gör det möjligt att ta sig från Norra hamnen till Grunda badet. Det ska vara möjligt för vem som helst att promenera hela vägen ut till hopptornet utan att behöva ta sig över berget så som man behöver göra idag. Bryggan är naturligtvis konstruerad för att kunna stå emot väder och vind och ger möjlighet till en friluftsupplevelse i den storslagna naturen i området.
Stödet från Leader Bohuslän är en delfinansiering av projektet som också får finansiering från Nösunds Havshotell. Projektet är en del av en större vision om att bevara Nösunds kulturhistoriska miljö och främja en inkluderande atmosfär för både boende och besökare.
Ladan på Flatön – En hållbar mötesplats för utveckling
Vidunderlig AB ska genom projektet utveckla en hållbar mötesplats där kulturarv, hållbarhet och turism sammanflätas. Genom att samverka med andra lokala aktörer strävar projektet efter att skapa ett besöksmål för besökare som sätter lokal kvalitét högt på agendan.
-Vi vill erbjuda en plats där människor kan inspireras och lära sig nya saker, samtidigt som vi bidrar till aktiviteter under årets lugnare månader. Småskalighet är vår styrka och vi vill erbjuda genuina och hållbara upplevelser som förankras i det lokala kulturarvet, säger Andrea Hartmann Jovell.
De erfarenheter de har inom byggnadsvård samt de erfarenheter om hållbar turism, mathantverk och värdskap som de förvärvar genom projektet, ska spridas vidare till företagare och allmänhet genom workshops och småskaliga event på platsen. Projektet skapar på så vis en arena för utbildning, företagsamhet och rekreation året runt.
Projektet har beviljats 200 000 kronor i stöd.
Leader Södra Bohuslän är en ideell förening och ett av 48 Leaderområden i Sverige. Föreningen och de projekt som den beslutar om finansieras förutom av staten och kommunerna i området av EU:s Landsbygd –, Social- och Regionalfonder. Privat-, ideell- och offentlig sektor i de ingående kommunerna arbetar med leadermetoden och utifrån en lokalt framtagen utvecklingsstrategi för området.