Nu är det dags igen! De kommer fram med ett papper där det står att man samlar in pengar till “dövstumma” eller “center för döva” och ber dig skänka pengar. – Det är inget brott att samla in pengar eller be någon skänka pengar – men om man känner sig lurad eller påtvingad att ge, så bör man kontakta polisen eller eller göra en anmälan.
Besökte Henån på torsdagen
De “Dövstumma insamlarna” dyker upp då och då på olika platser runt om i landet och just nu är det en våg i västsverige. Igår var man bland annat i Henån. På pappret finns en EU-symbol och en handikappsymbol som ska ge sken av att insamlingen är seriöst.
Polisen har svårt att göra något åt detta, så länge inget brott har begåtts – eller att någon gör en anmälan. Men att uppge att man har ett handikapp eller använder sig av det för att lura människor på pengar, kan vara bedrägeri – men det gäller att någon gör en anmälan och att polisen får tag på personerna.
– Ett problem är att personerna faktiskt inte säger att de själva är dövstumma, utan bara visar ett papper som berättar att de samlar in pengar till dövstumma eller center för dövstumma.
Enligt polisen är det inte olagligt att tigga eller be om pengar, men man bör vara uppmärksam då det kanske inte stämmer med beskrivningen. Man har alltid rätt att säga nej. – Om man anser sig utsatt för något brott i samband med dessa insamlingar eller om man har andra upplysningar och iakttagelser så tar polisen emot tips på 114 14.
Väljer de som har svårt att säga nej
Det finns många anmälningar gjorda de senaste åren där där folk har gett pengar och sedan känt sig lurade, påtvingade eller gett pengar för att bli av med dom. En del känner sig lurade då den “dövstumma” en stund senare pratar i mobiltelefon. Det finns också anmälningar om att de blir aggressiva om man ifrågasätter dom eller säger nej.
Sveriges Dövas Riksförbund har i pressmeddelande gått ut och sagt att man inte står bakom den här typen av tiggeri och att det inte är några av deras medlemmar.
Fotnot:
Ordet dövstum är ett gammalt och förlegat begrepp som avskaffades i officiella i Sverige i mitten av 1950-talet.