Den sena våren har gjort att isarna ligger på många ställen i landet, men solen värmer även om det är minusgrader och höga vattenstånd kan göra isarna förrädiska. Nu uppmanar Svenska Livräddningssällskapet och räddningstjänst runt om i landet till extra försiktighet.

Isen kan ändra sig på bara några timmar. På morgonen kan det vara minusgrader och isen är hård och fin, men sen stiger solen och då kan det bli rena sorbeten. På många håll är det mycket vatten mellan kärnisen och snön.

Så undviker du fara:
Utrustning:
– Alla i sällskapet bör ha isdubbar lätt åtkomliga.
– Ispik för att testa isens bärighet
– Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med
– Flythjälp, flytväst flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse
– Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme

Tänk på:
– Ha alltid sällskap på isen, barn ska ha sällskap av en vuxen
– Isen är ofta extra svag vid sjöarnas utlopp och inlopp, på frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

Så bedömer du isen:
– Var misstänksam mot alla förändringar i isens yta och utseenden. Ser du en misstänkt förändring i isen, använd då ispiken för att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Kan du slå två hårda slag med piken på samma ställe utan att det går hål, är isen stark. Slår du igenom isen på ett slag, är isen tveksam. Tränger det upp vatten på isen där du slagit hål är det en tydlig varningssignal att isen är svag.

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 28 mars 2018 06:53

Uppdaterad: 28 mars 2018 06:53Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tipsa oss om pågående händelser/blåljus - redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan. Tips är en färskvara.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.