Att tända en brasa på påskaftonskvällen är en flera hundra år gammal tradition på västkusten. Ett sätt att göra sig av med grenar, löv och allmänt skräp samtidigt som man umgås med grannar, släkt och vänner. Men de senaste åren verkar intresset för påskbrasan, eller påskevagan har svalnat. På tio år har antalet anmälningar om påskbrasor till räddningstjänsten minskat för varje år. I år fanns på Skärtorsdagen bara tre påskbrasor för allmänheten anmälda.
Orsaken till att det blir färre påskbrasor kan vara flera. På sin tomt eller på sin mark får man göra en påskbrasa och bjuda in familj och vänner – om det inte råder eldningsförbud. Men är brasan för allmänheten och det annonseras ut så kan det behövas polistillstånd, då det är en allmän tillställning. Oavsett om det är en privat eller allmän påskbrasa sår är det den som tänder som också är ansvarig. Det sak finnas släckutrustning på plats och man får bara elda grenar, löv och allmänt skräp som inte är miljöfarligt.
Bara tre anmälda påskbrasor för allmänheten i STO
Det är inget krav på att man ska anmäla en påskbrasa till räddningstjänsten – men räddningstjänsten vill och uppskattar om man gör detta. Man märker hos räddningstjänsten att intresset för påskbrasor har minskar och föreningar och privata initiativ satsar mer på valborgsmässoeld.
I vårt område – Stenungsund, Tjörn och Orust, fanns på Skärtorsdagen vid lunchtid bara tre anmälda påskbrasor för allmänheten och 23 privata:
Påskbrasor för allmänheten: Anmälda till räddningstjänsten fram till Skärtorsdag kl 12. Stenungsund: Inga påskbrasor för allmänheten anmälda Tjörn Orust: Ellös badplats – Tid: Kväll |
GLAD PÅSK ÖNSKAR VI PÅ NYHETERSTO.SE
Allt om påsken finns här >>