
Det har blivit en tradition för många att fira den Svenska Nationaldagen och Sillens Dag på Klädesholmen. Bra väder, många besökare, marknad, underhållning, Sjöräddningsplanet på besök och såklart sill, sill och ännu mera sill!
För barnen fanns ponnyridning och man kunde också måla med akvareller med Akvarellmuseet. För den som ville uppleva mera fart kunde man åka ribbåt.
En av höjdpunkterna varje år är en presentation av Årets Sill, en sillsmak som tas fram varje år och som säljs till förmån för Svenska Sjöräddningssällskapet. Jonas Espefors, sillmästare och driftchef på Salt&Sill och Per-Aste Persson, Seafoods VD och produktutvecklare berättade hur man tog fram årets smak, Lingon och Punsch. Säljstart sker varje år på nationaldagen, någon vecka innan Midsommarafton. Efter presentation av Årets Sill var det dags att dela ut checken till Svenska Sjöräddningssällskapet. Förra året såldes 124 200 burkar och varje burk gav en krona till Sjöräddningssällskapet.
Marknaden rullade på och här fanns allt från hembakat till konstverk och inredning. Många passade även på att köpa sig en silltallrik och sitta på långbordet eller på bryggan för att njuta av sol och sill. Överskottet på silltallriken går också det till Sjöräddningssällskapet.
Man hade också möjlighet att lägga in sin egna sill inför midsommar. Kön var lång och smakerna man kunde välja på var många.
Vi har i år haft sommar i en månad nu, men den riktiga svenska sommaren – den startar på Klädesholmen den 6 juni på Nationaldagen med Sillens Dag!
BILDEXTRA FRÅN SILLENS DAG: