Under hösten erbjuder Havs- och vattenmyndigheten båtägare att skrota gamla fritidsbåtar utan kostnad. Syftet är att få bort miljöfarliga gamla båtar som läcker gifter i naturen.
I Sverige finns cirka 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar som kan läcka plast och andra farliga ämnen i hav och sjöar. I dag har tillverkarna av fritidsbåtar inget ansvar för skrotning, istället är det den sista ägaren som ska se till att båtarna skrotas på ett korrekt sätt.
För att komma till rätta med problemet med skrotbåtar har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, under hösten avsatt två miljoner kronor för att få Ler båtägare att skrota gamla båtar. I första hand är tanken att fritidsbåtarna ska återvinnas.
Båtskroten AB på Muskö i Stockholm fått i uppdrag att genomföra en kampanj för att informera fritidsbåtsägare i hela landet om möjligheten att skrota båtar kostnadsfritt. Företaget ska också erbjuda hämtning av båtarna. Man ska även undersöka om det finns rester av giftiga bottenfärger på båtarna.
Så här gör du
Att lämna in båten är gratis – men frakten betalas av ägaren.
Du som båtägare anmäler din båt på Båtreturs webbplats. Du får då ett förslag för vad transport till det närmaste av de 25 återvinningsställen som finns i nätverket återbruk för återvinning av båtar kostar. Om du inte vill betala frakten kan du be om ett registreringsnummer för båten och lämna in den själv.
Kriterier för att lämna in din båt gratis
Anmäl din båt till BÅTRETUR här >>