
I mitten av november anmäldes flera inbrott i firmabilar i Stenungsund. Verktyg stals och från minst två av inbrotten har vittnen observerat en bil som avvikit. Samma bil parkerades på Gärdesvägen. Föraren som sov i bilen gick in på matställe när de öppnade och försvann sedan i en annan bil som hämtade honom. Efter det har bilen stått övergiven med krossad bakruta.
Att få bilen flyttad från privat, kommunal eller statlig väg är dock inte det lättaste och nu har någon tröttnat på bilen. Den har under veckan ett antal gånger flyttat på sig.
I början av veckan hade bilen flyttas så den stod 20% ut i vägen. Då blev den en trafikfara och ett ärende för polisen. Vägen är mycket trafikerad av både personbilar, lastbilar och bussar. Men polisen vill inte stå för någon bärgning eller flytt utan bilen puttades tillbaka igen. Man kunde dock se att någon krupit in i bilen via bakluckan då den var både rattlåst och någon dragit handbromsen, vilket gör att den inte kan rulla själv.
Natten till fredag har bilen ”rullat” ut i vägen igen och står nu mitt på vägen. Någon har dessutom ”lagat” bakluckans ruta med ny plast. Vad som nu sker med bilen återstår att se.
– Polisen kan inte göra någonting så länge inte bilarna utgör en fara för andra trafikanter. Dumpade skrotbilar är främst en fråga för väghållaren, vanligtvis kommunen eller Trafikverket, som i sin tur ta kontakt med ägaren om en flytt av fordonet.
Regelverket för flytt av övergivna bilar är krångligt
På allmänna platser är det antingen kommunen eller Trafikverket som tvingas transportera bort skrotbilarna. Trafikverket ansvarar för bilarna längs med statliga vägar och parkeringsfickor. Varje beslut om en bilflytt föregås av en byråkratisk process, som ofta drar ut på tiden. Det är därför många bilar står kvar på samma plats under en lång period.
UPPDATERING:
Vid 12-tiden på fredagen var inte bilen kvar.
Fakta:
Om någon har parkerat en bil på din mark utan att fråga om lov får du som markägare inte själv flytta fordonet. Du måste vända dig till Polisen, kommunen eller Trafikverket. Dom har en möjlighet, men inte en skyldighet – att flytta fordon med stöd av Förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall eller Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall.
Reglerna om flyttning av fordon används främst när det gäller trafikfarliga situationer eller uppenbara felparkeringar. De kan ibland även gälla skrotbilar. Om man tar lagen i egna händer kan man göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande.